Quan anàvem a estudi: nova exposició virtual dels arxivers itinerants

Enguany, en el Dia Internacional dels Arxius, presentem l’exposició virtual Quan anàvem a estudi, formada per 118 documents procedents de 47 arxius municipals d’ajuntaments de la província de Barcelona.

Amb aquesta mostra pretenem posar a l'abast de tothom, interessats, investigadors i ciutadans en general els documents d'arxius municipals de poblacions de fins a 10.000 habitants que són gestionats pels arxivers itinerants del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals que coordina l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Es tracta d’una panoràmica de la vida escolar dels mestres i el seus alumnes així com també la seva gestió municipal, que abasta des de mitjans del segle XIX fins al franquisme, gairebé 125 anys de petits retalls de vida de persones que van viure etapes de la història tan diferents com la Mancomunitat, la Segona República, la Guerra Civil, la Postguerra i la Dictadura del General Franco.

Els anys escolars de ben segur que ens han marcat els primers anys de les nostres vides i aquesta educació l’hem rebuda en contextos polítics i socials amb objectius i metodologies ben diverses. Tots tenim avantpassats que van viure la innovació pedagògica i les classes en català durant els anys de la Segona República que recollien els fruits d’un primer terç del segle XX en què l’educació s’impartia amb creativitat i llibertat. Però, com ja sabem, la irrupció del franquisme va imposar el control, la intolerància i la repressió en tots els àmbits d’actuació del règim i, evidentment, l’escola no se’n va escapar.

Per això, amb aquesta mostra volem recuperar el passat, els ideals i els somnis de quan un dia vam ser infants i vam anar a estudi perquè fer memòria és imprescindible per entendre a on som i saber a on volem anar.

La mostra s'estructura amb una presentació de l'Oficina de Patrimoni Cultural i una contextualització del tema per part de dos especialistes, acompanyades d'una galeria d'imatges de documents identificats en sis àmbits, un vídeo i un mapa de localització. Amb un format eminentment visual volem arribar fàcilment a tots els públics de la xarxa.

I no podem acabar aquesta presentació sense fer un fort aplaudiment als nens i nenes, als mestres i, als pares i mares per l’esforç d’adaptació que han fet en el confinament que es va iniciar a mitjans de març amb motiu de la pandèmia de la Covid-19 i que va suposar la suspensió de les classes presencials a les escoles.

Oficina de Patrimoni Cultural