Fòrum sobre Ordre Ministerial referent a l’obertura d’Arxius (COVID-19)

Us proposem que a través d’aquest Fòrum puguem compartir els Plans, protocols, mesures o instruccions; també comentaris i reflexions que de ben segur poden ser útils per al conjunt i la diversitat d’arxius municipals que conformen la Xarxa d’Arxius Municipals.

(aquesta eina ens permet escriure comentaris i penjar-hi documents)

Darrera resposta: Jaume Enric Zamora Escala 08/07/2020 - 08:16

11 comentaris

Zamora Escala, Jaume Enric

Bon dia,

Adjuntem el Pla de represa dels Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aprovat pel Comitè Tècnic del Pla PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc en data 3 de juliol de 2020.

Recordeu que per baixar el document, us heu de validar.

Zamora Escala, Jaume Enric

Bon dia,

Adjunto la Proposta de protocol que ens ha fet arribar la Montserrat Carreras, cap de l'Arxiu Històric de Badalona.

Amigó i Barbeta, Jordi

Des de l'Arxiu de Sant Just Desvern, hem tingut accés als protocols també de Mercè Aymerich de l'Arxiu de Sant Andreu, i amb el de'n Xavier Calderé hem fet una proposta als nostres caps. En el cas particular l'arxiu es dins d'un equipament que acull altres serveis com Biblioteca, Arts Plàstiques i sala d'exposicions, amb un servei necessari de consergeria. Serveis tots ells que es troben en fases del confinament diferènciades nosaltres ja podem obrir en fase 0, però la resta biblioteca, sala d'exposicions i bar només en fase 1 i aquesta no s'activarà a Metropolitana Sut el dilluns 11 i anant bé entrarem en Fase 1 el 18 i vés no sigui el 25.

Amb les indicacions de Salut enviades per en GUSTAU, cada vegada veig més clar que s'hauran d'incrementar en un futur els controls d'accés als equipaments, i vetllar per evitar entrades de persones que es posen per tot arreu i ho toquen tot. Aquest increment de la seguretat serà vital perquè aquestes desinfeccions no es poden anar fent dia per altra amb els nostres pressupostos. Veig sales tancades, i obertures restingides, i quan ets a un equipament que té diversos serveis, la vigilància es multiplica per cadascun dels serveis que tens.

SALUT PER TOTS.

Aymerich i Boltà, Mercè

Bon dia

Diferents arxius hem contactat amb el Departament de Cultura de GENCAT per veure si ells farien algun protocol. La setmana passada ens van passar un esborrany per fer els comentaris oportuns. Entenc que en breu el publicaran. Jo vaig preparar unes propostes perquè era un tema que no havien previst a "casa meva" i les poguessin incloure en el pla de prevenció que des de RRHH estiguin redactant.

Que en de prendre mesures és evident però hi ha diferents estudis científics que marquen temps de quarantena diferents.

A veure que defineix GENCAT, serà de gran ajuda.

Mercè Aymerich

Tapiolas Badiella, Judit

Hola a tots,

Respecte al termini de quarentena que comentes, Mercè, no entenc que si els científics afirmen que la supervivència del virus sobre la superfície de cartó (i per tant del paper) és només de 24 hores, perquè la ordre ministrerial marca un període mínim de 10 dies. Voleu dir que cal tant?

Salut,

Judit

Amigó i Barbeta, Jordi

Ahir al vespre es va emetre una entrevista al Dr. Trilla -Hospital Clínic- en una vegada i potser dues es va referir concretament a la "supervivència" del virus en el paper i el cartró, i està més en la línia de les 24 hs i fins hi tot menys. Perquè el BOE ha publicat 10 dies? Jo crec que la resposta té a veure amb un curar-se en salut a lo bèstia. Com tot el que està passant que es molt BÈSTIA, o com diu aquell molt BRUTAL.

SALUT PER TOTS.

Munté van Enkhuizen, Karen

Hola, alguns estudis realitzats amb altres coronavirus han trobat que poden estar fins a 4-5 dies actius en superfícies de paper i amb unes condicions climàtiques favorables. Suposo que per això també han ampliat fins a 10 dies, ja que estem parlant d'expedients i unitats d'instal·lació amb agrupacions de documents i no ventilats. Soc del parer també que cal protegir-nos i no menysprear la possibilitat de supervivència del virus més enllà de 24 hores. Salutacions i salut per a tothom.

Guanyabens i Calvet, Nicolau

Gràcies Laura i Xavier. Ens cal compartir aquests documents i ens són de molta ajuda per redactar el pla de cada arxiu. Annexo document que ve de /Salut titulat "Neteja i desinfecció en establiments i locals de concurrència humana", i que és el que m'han passat tant des de l'Ajuntament de Montornès com el de Mataró. Prudència i salut!

Tomàs Sánchez, Laura

Bon dia,

el servei de prevenció de riscos de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, ens ha redactat un protocol de seguretat i salut per arxius i biblioteques. Algunes de les mesures que queden establertes són:

- La prestació de servei de consulta serà preferentment telemàtica, només es farà consulta presencial si és imprescindible i amb cita prèvia. Només es podran consultar 10 documents per jornada laboral i un cop consultats caldrà deixar el material i documents 10 dies en quarentena.

- L'Ajuntament facilitarà ampolles de gel hidroalcohòlic per dur a sobre per garantir la higiene de mans durant el servei, tan pel peresonal com per els usuaris.

- Es facilitarà equips de protecció per personal: mascaretes FFP2 i guants.

- Es facilitarà material per a la neteja de desinfecció de les superfícies de treball, que anirà a càrrec del personal d'arxiu.

- S'instal·laran mampares als taulells d'atenció al públic.

De moment seguim teletreballant, encara no tenim el material per dur a terme l'atenció al públic.

Caldere Bel, Xavier

Bon dia, companys.

Des de l'Arxiu Municipal de Viladecans hem redactat ja la nostra proposta de protocol per a la reobertura de les instal·lacions. Ara està en fase de visat pels nostres serveis jurídics abans que s'aprovi en un decret de l'alcalde al qual se l'haurà de donar publicitat.

El compartim amb la resta d'arxius de la XAM, per si és del vostre interès.

Salut!

Zamora Escala, Jaume Enric

Moltes gràcies per compartir el vostre Protocol, Xavier. Salut !