Apunts

Iniciem la celebració del 20è aniversari de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona

Enguany es compleixen 20 anys de l’existència de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) amb què la Diputació de Barcelona assisteix els ajuntaments de la província per tal de garantir la correcta gestió del seu patrimoni documental local.

Durant el 2024 s’organitzen diverses accions com la publicació de càpsules divulgatives i una exposició virtual per donar a conèixer les aportacions dels arxius municipals al servei de la ciutadania.

Continuem publicant els instruments de descripció dels arxius municipals de la Xarxa d’Arxius Municipals en dades obertes

Al portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona seguim publicant els instruments de descripció dels arxius municipals adherits al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals, coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural.

Aquest primer trimestre de 2024 hem posat en marxa el Cercle d’Arxius

Enguany, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural hem incorporat la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) en el projecte Cercles de Comparació Intermunicipals (CCI) que podem resumir com la metodologia que ens permetrà substituir l’enquesta anual que passàvem als arxius municipals de la Central de Serveis Tècnics de la XAM per un altre model d’enquesta que ens portarà més avantatges i beneficis a l’hora de gestionar i analitzar les dades dels arxius de la XAM.

Reforcem l’assessorament en la preservació del patrimoni documental dels arxius del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals

L’any 2018, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vàrem engegar una línia de treball centrada en les activitats de conservació-restauració per tal de reforçar el suport en la preservació del patrimoni documental dels arxius que formen part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals.

Nova edició del curs "Gestió documental i arxius municipals"

Durant els propers dies 7, 9, 14 i 16 de maig es durà a terme la primera edició d'aquest any 2024 del curs "Gestió documental i arxius municipals". El curs es porta impartint des de l'any 2018, i des de llavors han passat més de 250 treballadors municipals en les tretze edicions realitzades. Aquesta vegada, tal com ha passat els darrers anys, serà telemàtica amb sessions de dues hores de durada.

L’Arxiu Municipal de Súria col·labora en el llibre "Albor. La veu dels nens i nenes de Súria en el temps de la guerra"

Emmarcada en del programa de Sant Jordi d’enguany a Súria, dins del cicle “Per Sant Jordi, llibres de casa”, el diumenge dia 21 d’abril va tenir lloc la presentació del llibre “Albor. La veu dels nens i nenes de Súria en el temps de la guerra”, obra de la surienca Magda Esquius i Ros, treball en el qual ha col·laborat l'Arxiu Municipal, arxiu que forma part de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010.

Actualitzem els instruments de descripció de l’Arxiu Municipal de Santa Maria d’Oló

A partir d’avui, ja es troben publicats els instruments de descripció de l'Arxiu Municipal de Santa Maria d’Oló a la Comunitat Virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.

L’Arxiu Municipal d'Olvan publica l’inventari de la Cambra Agrària

L'Arxiu Municipal d'Olvan, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2006, posa a disposició del públic l’inventari de la Cambra Agrària, fons que originàriament es trobava barrejat amb el fons municipal i que ara ha estat ordenat, classificat i inventariat.

La nova tertúlia de l'Arxiu Municipal de Granollers descobreix l’hospital pioner i capdavanter dels anys setanta i vuitanta

La darrera tertúlia de l’Arxiu de Granollers, “Compartint històries del nostre hospital”, va complir el propòsit i va permetre descobrir moltes històries de l’Hospital de Granollers, explicades de pròpia veu per les persones que les han viscudes.

L’Arxiu Municipal de la Granada restaura els padrons d’habitants de 1930 a 1955.

L’Arxiu Municipal de la Granada ha rebut els sis volums del padró d’habitants un cop finalitzats els treballs de conservació i restauració.

Els documents presentaven diverses afectacions com ara brutícia, taques, cintes adhesives, estrips, pèrdues de suport, plecs, deformacions i elements metàl·lics oxidants.