OBERTURA AL PÚBLIC DEL REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA DE GAVÀ DISSABTE 23 DE MARÇ

El refugi antiaeri de la Rambla de Gavà va ser construït pels treballadors de la Companyia Roca l’any 1938. Col·lectivitzada pels republicans quan va esclatar la Guerra Civil i intervinguda després per la Generalitat, es va aprofitar la infraestructura de la fàbrica com a foneria per produir-hi projectils. Reconvertida en indústria de guerra, la Roca es va convertir en objectiu militar de l’exèrcit franquista i la construcció del refugi va respondre a la necessitat de protegir els treballadors de la fàbrica i a la població en general.

Aquest espai ocupa la part central de la Rambla, des de l’estació fins a la carretera de Santa Creu de Calafell, i té una longitud de 124 metres. Per construir-lo es van emprar tones de formigó per poder suportar la caiguda de les bombes. Gavà va patir un total de cinc bombardeigs amb un saldo de setze víctimes.                               

La visita d’aquest refugi permet reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que van trobar aixopluc a l’amenaça de les bombes. Recuperar-lo vol ser també un homenatge a les víctimes de la guerra a Gavà i, en general, a totes les víctimes de la Guerra Civil Espanyola.

La inauguració i l'acte d'homenatge a les víctimes de la guerra tindrà lloc el proper dissabte 23 de març a les 12 h i durant aquell cap de setmana i el següent hi haurà jornades de portes obertes. Les visites guiades s'iniciaran a partir del mes d'abril el primer diumenge de cada mes.

2
Etiquetes:
Refugi antiaeri, Gavà