Divuit Arxius Municipals del Berguedà i del Bages continuen la digitalització del seu fons

Els Ajuntaments de Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar del Riu, L’Espunyola, Fígols, Gisclareny, Montclar, Montmajor, La Nou de Berguedà, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada i Viver i Serrateix han continuat la digitalització dels seus fons municipals; una actuació que s’emmarca dins el programa de digitalització que es porta a terme des de la Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i que enguany suposa la digitalització de part dels fons documentals de 53 ajuntaments de la província de Barcelona. Els treballs s’han dut a terme a Barcelona, a les instal·lacions de l’empresa Artyplan.

Els treballs han consistit en digitalitzar les actes municipals, els padrons municipals d’habitants i els fulls padronals, els llibres d’amillarament, els cadastres, els atermenaments, els llibres de juntes i comissions municipals, els decrets d’alcaldia i tota la documentació conservada anterior al segle XIX d’aquests divuit municipis.

En total, s’han digitalitzat prop de 125.000 documents dels arxius esmentats, documents que s’emmagatzemaran en suport informàtic i, més endavant, els que siguin de lliure accés, es posaran a disposició dels investigadors i de la ciutadania en general a través de la xarxa.

Aquest projecte de digitalització suposa la salvaguarda d’aquesta documentació i la preservació dels originals, ja que a partir d’ara ja no serà necessari manipular-los per tal de consultar-los, de manera que es garantirà la seva conservació permanent.

A banda de la salvaguarda de la informació que contenen i de la preservació física de la documentació, el programa de digitalització també pretén fomentar l’accessibilitat i la difusió d’aquests fons documentals.

1
Grups de treball:
Arxivers de manteniment