L’Arxiu Festiu del mes d’agost: L’Arbre Fruiter de Moià

El mes d’agost és un mes protagonitzat per les festes d’estiu en la majoria de pobles del nostre territori, moltes dedicades a verges, sants o patrons locals; però per aquest mes volem destacar una festivitat particular.

La Festa de l’Arbre Fruiter de Moià és una festivitat creada pel tenor internacional Francesc Viñas i Dordal, originari de la vila de Moià. Preocupat per la situació precària dels seus habitants, el tenor Viñas va organitzar aquesta festa per desenvolupar l’economia agrícola de Moià, millorar la dieta amb el consum de fruita i conscienciar la societat sobre la importància de mantenir el medi ambient.

Tot i que, posteriorment, la Festa de l’Arbre Fruiter va acabar essent utilitzada pels diferents governs i règims com un instrument cívic i propagandístic, finalment, durant els anys 80, la festivitat va ser reorganitzada i reorientada per recuperar la seua finalitat ecologista original. Actualment, la festa consta d’espectacles musicals i artístics, concessions de premis, esmorzar i, com no, la corresponent plantada d’arbres i la cantada de l’Himne de l’Arbre Fruiter.

Per conèixer més coses sobre aquesta festa a través de la documentació de l’arxiu us convidem a que consulteu el nostre Arxiu Festiu.