45 persones han donat o cedit documents a l’Arxiu Municipal de Granollers l’any 2023

L’Arxiu Municipal de Granollers ha incorporat un total de 44 ingressos fruit de les donacions o cessions documentals fetes per 45 persones al llarg de l’any passat. I com ja és tradició, l’Ajuntament ha volgut agrair de manera pública en un acte a la Sala de Plens, aquest gest que fa més gran el patrimoni històric de la ciutat.

En concret, han estat 35 donacions i 16 cessions (7 ingressos han estat donació i cessió alhora) de diferent tipologia: 4.165 documents icònics (1.147 fotografies en paper, 161 negatius, 383 diapositives, 741 fotografies digitalitzades, 17 plaques metàl·liques, 18 postals i 1 dibuix), 12 documents audiovisuals (1 pel·lícula, 9 vídeos i 2 digitals), 3 cassetes, 3 plànols, 29 objectes i 8,37 metres de documents textuals (manuscrits, mecanografiats i impresos) i 6 documents textuals digitalitzats. El document més antic és de l’any 1828 i el més actual, de 2023.

Els documents donats o cedits aporten informació sobre l’evolució i l’activitat d’entitats, empreses, comerços, famílies... al llarg dels anys. Hi ha, per exemple, documentació d’entitats històriques com La Unió Liberal i Joventuts Musicals, i també d’associacions vives com el Casino, Colònies Sant Esteve, l’Agrupació Excursionista i Diables de Granollers. També, d’empreses desaparegudes com Clessens Cisterna o la Farinera Lamarca; de negocis que ja no existeixen com la Rellotgeria Colomer, Can Sastre, Can Prades o la Sabateria Riera. D’institucions amb una llarga tradició, com l’Hospital de Granollers, la Casa Cuna de Roca Umbert o la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos, el Sindicat Agrícola. En l’àmbit esportiu, s’han donat fotografies d’handbol, trial, ciclisme, futbol, hoquei... així com documentació relacionada amb els Jocs Olímpics. Altres aportacions són una cinquantena de positius de finestrals i portals de la ciutat (anys 1968-1969), més de 150 imatges digitalitzades de fauna local (anys 2017-2022) o un positiu de l’edifici de l’Ajuntament en construcció (anys 1902-1904). Informació relacionada amb esdeveniments històrics com el happening de Salvador Dalí, la Semana del Cine Español, els Reis de Can Barbany i documents personals (contractes, escriptures, capítols matrimonials...) són altres exemples de les donacions fetes al llarg de 2023. Totes es posen a disposició pública per ser consultades i són molt valuoses, ja siguin petites o grans, perquè fan més rica la memòria de la ciutat.  

D'altra banda, fins al 31 de maig el vestíbul de l'Ajuntament (Porxada, 6) mostra l'exposició "L'edifici centenari de l'Hospital-Asil", amb fotografies de l'edifici històric de l'hospital granollerí, que l'estiu passat va celebrar els cent anys de la seva inauguració. Les imatges mostren la construcció dels diferents pavellons projectats per l'arquitecte Josep M. Miró Guibernau seguint criteris modernistes, la inauguració oficial i popular del conjunt, i també l'entorn natural de l'època, aleshores conformat per camps de vinyes.