Acte d'agraïment a les persones que han donat o cedit documents a l'Arxiu Municipal de Granollers els anys 2020-21 i 22

Entre 2020 i 2022, un total de 115 persones i entitats van donar o cedir a la ciutat a través de l’Arxiu Municipal, documents i fotografies d’interès històric de diversos àmbits. 

Amb l’objectiu d’agrair-los el gest, l’Ajuntament organitza un cop a l’any un acte per donar visibilitat a una acció que contribueix a enriquir, conservar i difondre el nostre patrimoni documental. Per la pandèmia, aquesta activitat s’ha hagut de suspendre els darrers dos anys, però enguany s'ha reprès i s'ha celebrat el dijous 2 de març a la Sala Tarafa.

Els 115 ingressos registrats corresponen sobretot a particulars (112) i a 3 entitats, amb  74  donacions i 47 cessions (8 ingressos han estat donació i cessió alhora).

Pel que fa als tipus de documents, n’hi ha 7.027 d’icònics (423 fotografies en paper, 6.104 negatius, 110 diapositives i 323 fotografies digitalitzades), 92 documents audiovisuals (33 pel·lícules, 20 cintes de vídeo MiniDV i 39 vídeos ), 14 cassets, 3 plànols, 7’88 metres de documents textuals (manuscrits, mecanografiats i impresos) i 20 documents textuals digitalitzats. L'interval cronològic de la documentació és de 1821 a 2022, i també hi ha un pergamí del segle XVI.

Tota aquesta documentació s’integra en els fons o col·leccions de l’Arxiu i es posa a disposició de la consulta ciutadana. D’aquesta manera, totes les aportacions, petites o grans, són valuoses per contribuir a la memòria històrica local. 

Diaris personals, documentació familiar i d’empreses, fotografies, impresos...

Entre la documentació del segle XIX, n’hi ha de tipus familiar i llibres d’actes del Centre Catòlic (del període 1886-1918). El gruix documental pertany al segle XX: trobem cartes personals i relats biogràfics de records (sobre la proclamació de la II República, del bombardeig de 1938, del barri...); pel·lícules i fotos familiars; entrevistes a activistes polítics, socials i culturals; llibres escolars i llibretes de deures (de les escoles de Palou, Escola Pia, escola Pereanton); documentació comercial de fàbriques i d’establiments històrics; fotografies dels equips femenins d’handbol i bàsquet dels anys 50-60; programes de Festa Major, sants de barri, programes de ball de la Pista Rosa; revistes i documentació d’entitats; fotos de la campanya contra el Quart Cinturó (anys 1994-95). També, litografies de Jordi Benito, esbossos d’Amador Garrell i un dibuix de Josep Escobar. La documentació donada arriba fins aquest segle, amb treballs de recerca, fotografies relacionades amb la covid o amb el Festival Panoràmic. 

Tota la informació de les donacions i cessions fetes fins ara a l’Arxiu es pot consultar a l’apartat corresponent del web: https://www.granollers.cat/arxiu/donacions-i-cessions