Destacats

El Laboratori de Conservació-Restauració de l’OPC fa 10 anys, quatre donant suport a la Xarxa d’Arxius Municipals

El Laboratori de Conservació-restauració és l’equipament de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona on es desenvolupen les intervencions de conservació-restauració dels béns culturals tangibles que pertanyen a la Xarxa dels Museus Locals (XML), al Fons Històric i Artístic de la Diputació de Barcelona i des del 2017 del patrimoni documental de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM), xarxa constituïda a l’any 2003.

L’ARXIU MUNICIPAL DE CASTELLBELL I EL VILAR RESTAURA DOCUMENTACIÓ MUNICIPAL

S’acaba de fer entrega, a l’Arxiu municipal de l’Ajuntament de Castellbell i el Vilar, d’un llibre de la Junta local de llibertat Vigilada de 1945 i del llibre del padró d’habitants de 1936, un cop finalitzat el tractament de restauració realitzat per la restauradora Montse Puchades de l’empresa Montart Restorer.

L'Arxiu Municipal de les Masies de Roda restaura el padró d'habitants de l'any 1880

L’Arxiu Municipal de les Masies de Roda ha rebut el padró municipal d’habitants de l’any 1880 un cop finalitzat el tracament al que s’ha sotmés pel taller de restauració de Toni Esparó.

L’arxiu municipal de Vallbona d’Anoia restaura part de les imatges del fons Josep Masclans

L’arxiu de Vallbona d’Anoia ha rebut un total de 62 fotografies del fons Josep Masclans tractades per l’equip del taller de restauració de Berta Blasi. Les imatges patien un gradual deteriorament en mantenir-se enganxades sobre cartolines amb cinta adhesiva de doble cara o cola blanca i presentar diverses deficiències que s’anaven agreujant amb el temps.

L’arxiu municipal de Granera restaura el Pergamí del Mas de La Torra, del segle XVI

Durant aquest estiu, el taller de restauració de Clara Alibés ha restaurat un pergamí de l’any 1585 que es conserva a l’Arxiu Municipal de Granera (Moianès). El document va ser donat a l’ajuntament de Granera l’octubre de 2020 pel senyor Ramon Torra Vilà. El pergamí conté el contracte i àpoques de la venda de les terres del mas de Serrallonga, inclòs dins el mas de La Torra i propietat d’Elisabet Torra. El document està signat per Fermí Vilanova i el seu fill Gabriel Vilanova, com a tutors d’Elisabet Torra; i Joan Roca i el seu fill, Pere Roca.

L'arxiu municipal de La Nou de Berguedà restaura els padrons municipals d'habitants de 1924 i 1930 i un llibre d'actes del Ple de 1961-1965

L’arxiu Municipal de La Nou de Berguedà, amb el suport de la Diputació de Barcelona, acaba de restaurar els padrons municipals d'habitants dels anys 1924 i 1930 i un llibre d’actes del Ple dels anys 1961-1965. 

L'arxiu municipal del Pla del Penedès restaura els plànols cadastrals de 1933

Aquest estiu, l’equip del taller de restauració de Berta Blasi han restaurat els 17 plànols cadastrals de l’any 1933 que es conserven a l’arxiu municipal del Pla del Penedès. Durant els seus gairebé 80 anys de vida aquests documents han estat molt consultats i es trobaven en un estat de deterioració bastant avançat.

Actuació de neteja i desinfecció del fons documental Miquel Soldevila i del fons de l’Orfeó del Lluçanès de l’Arxiu Municipal de Prats de Lluçanès

El passat mes de juliol, el taller de restauració de Toni Esparó va fer entrega a l’Arxiu Municipal de Prats de Lluçanès de la documentació del fons Miquel Soldevila i de l’Orfeó del Lluçanès que havia estat afectada per microorganismes, un cop finalitzat el tractament a la que ha estat sotmesa. L’acció ha estat coordinada pel mateix Arxiu Municipal i el Taller de Conservació-Restauració de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Tiana continua preservant el seu patrimoni documental

Continuem amb la restauració de documents de l’Arxiu Municipal de Tiana. En aquesta ocasió es tracta del llibre de “Tiana. Matriz primitiva catastral” de 1852 que complementa el “Plano geométrico del termino jurisdiccional de Tiana con su barrio de Montgat” també de1852 que es va restaurar el 2019.

Curs "Els pergamins als arxius municipals"

Aquesta setmana té lloc el curs “Els pergamins als arxius municipals” que ha programat l’Oficina de Patrimoni Cultural.

Els documents sobre pergamí es troben presents o poden ingressar en un arxiu municipal, amb cronologies diverses que poden anar des de l’edat mitjana fins a l’època moderna.