Destacats

L’Arxiu Municipal de Súria rep la donació del fons de l'escriptor barceloní Josep Colet i Giralt

L'Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha rebut, per part de la senyora Glòria Quiñonez Herrero, la donació del fons Josep Colet i Giralt, poeta deixeble de Salvador Perarnau i Canal.

L'Arxiu Municipal de Viladecans ingressa el fons patrimonial de la Quadra Burgesa - Torre-roja (segles XIII-XIX)

El passat 7 de desembre es va signar l'acta de donació del fons patrimonial de la Quadra Burgesa - Torre-roja de Viladecans, procedent de mans del seu cedent, sr. Claudi Arañó Bertran, ciutadà de Barcelona. Un conjunt documental que romania des d'abans de la Guerra Civil a mans de la família Aranyó, antiga propietària de la Torre-roja i de les seves finques agràries que havien conformat l'antiga jurisdicció senyorial de la Quadra Burgesa durant bona part de l'epoca medieval i moderna. 

Ingressa a l'arxiu municipal de Masquefa el fons Família Monner

El passat dia 23 de novembre es va formalitzar el contracte de donació de la documentació de la família Monner a l’arxiu municipal de Masquefa. Es tracta de la primera donació important d’un fons particular que ingressa a l’arxiu d’aquest municipi.

L’Arxiu Municipal de Navàs rep la donació del fons de la colla gegantera del municipi

L'Arxiu Municipal de Navàs, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2007, ha rebut la donació de l'arxiu de la colla gegantera del municipi, representada pel cap de colla sortint, Francesc Serra Selga.

L’Arxiu Municipal de Castellar del Riu rep una donació de fotografies relacionades amb la colla gegantera d'Espinalbet

L'Arxiu Municipal de Castellar del Riu, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2005, ha rebut, per part de Josep Canudas i Villegas, una donació d’imatges relacionades amb la colla gegantera d'Espinalbet.

L’Arxiu Municipal de Súria rep una donació de material relacionat amb el poeta Salvador Perarnau i Canal

L'Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha rebut, per part de Montserrat Morey i Ardanuy, una donació d’imatges i documents en paper relacionats amb el poeta surienc Salvador Perarnau.

L’Arxiu Municipal del Pont de Vilomara i Rocafort rep la donació de documents de l’entitat local “La Catalonia”

L’Arxiu Municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de 2005, ha rebut la donació d’un conjunt de documents procedents d’entitats locals ja desaparegudes: la Cooperativa Popular Vilumarense, coneguda com La Catalonia; i l’ateneu Circulo Bloque Liberal, posteriorment el 1930 Ateneo Obrero Vilumarense.

El fons del mestre Joan Obradors ingressa a l’Arxiu Municipal de Copons

L’Arxiu municipal de Copons ha rebut la donació del mestre Joan Obradors i Ribot que va exercir a l’Escola de Copons entre els anys 1960 i 1998. Quatre dècades de docència que va compartir amb la seva dona, la també mestra Vicenta Alumbreros Ruiz, als quals el poble va fer un sentit homenatge en l’any de la seva jubilació. El matrimoni va residir durant anys a un edifici del s. XVIII al carrer Vilanova que acabaria sent denominat popularment com Cal Mestre.

L’Arxiu Municipal de Súria col·labora en la recuperació d’una filmació de 1932 que inclou imatges de la visita del President Macià a la vila

Fa més de 20 anys, l’Arxiu Municipal de Súria va ingressar una còpia en VHS d’una filmació històrica de la vila enregistrada el 1932. Aquesta filmació copsava els paisatges i l’ambient de la Súria de fa 90 anys; els seus habitants (alguns d’ells encara recognoscibles); i mostrava la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, el 19 de juny de 1932 per tal de procedir a la inauguració de les noves escoles de la vila (escoles que actualment porten el nom del primer President de la Generalitat recuperada).

Imatges de Vilalleons i de Puig-l’agulla de l’any 1948. Donació d’una pel·lícula amateur a l’Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta

L'Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta ha rebut una pel·lícula filmada per Miquelina Fiter on hi apareixen imatges d’una processó que va de Vilalleons fins a Puig-l’agulla l’any 1948. La donació l’ha fet Josep Fiter Riera, fill de Miquelina Fiter Rosaura. La Miquelina, nascuda a Calldetenes, va comprar una càmera de filmar i es dedicava a fer filmacions de les diverses sortides i viatges que feia. Filmava amb una càmera de 16 mm i va ser una dona molt prolífica a l’hora de fer filmacions, cosa poc habitual a l’època.