Ingrés de fons

Informació sobre donacions, cessions, compres i altres formes ingressos de fons als Arxius Municipals

L’Arxiu Municipal de Súria rep una donació de material relacionat amb el poeta Salvador Perarnau i Canal

L'Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha rebut, per part de Montserrat Morey i Ardanuy, una donació d’imatges i documents en paper relacionats amb el poeta surienc Salvador Perarnau.

L’Arxiu Municipal del Pont de Vilomara i Rocafort rep la donació de documents de l’entitat local “La Catalonia”

L’Arxiu Municipal del Pont de Vilomara i Rocafort, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de 2005, ha rebut la donació d’un conjunt de documents procedents d’entitats locals ja desaparegudes: la Cooperativa Popular Vilumarense, coneguda com La Catalonia; i l’ateneu Circulo Bloque Liberal, posteriorment el 1930 Ateneo Obrero Vilumarense.

El fons del mestre Joan Obradors ingressa a l’Arxiu Municipal de Copons

L’Arxiu municipal de Copons ha rebut la donació del mestre Joan Obradors i Ribot que va exercir a l’Escola de Copons entre els anys 1960 i 1998. Quatre dècades de docència que va compartir amb la seva dona, la també mestra Vicenta Alumbreros Ruiz, als quals el poble va fer un sentit homenatge en l’any de la seva jubilació. El matrimoni va residir durant anys a un edifici del s. XVIII al carrer Vilanova que acabaria sent denominat popularment com Cal Mestre.

L’Arxiu Municipal de Súria col·labora en la recuperació d’una filmació de 1932 que inclou imatges de la visita del President Macià a la vila

Fa més de 20 anys, l’Arxiu Municipal de Súria va ingressar una còpia en VHS d’una filmació històrica de la vila enregistrada el 1932. Aquesta filmació copsava els paisatges i l’ambient de la Súria de fa 90 anys; els seus habitants (alguns d’ells encara recognoscibles); i mostrava la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, el 19 de juny de 1932 per tal de procedir a la inauguració de les noves escoles de la vila (escoles que actualment porten el nom del primer President de la Generalitat recuperada).

Imatges de Vilalleons i de Puig-l’agulla de l’any 1948. Donació d’una pel·lícula amateur a l’Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta

L'Arxiu Municipal de Sant Julià de Vilatorta ha rebut una pel·lícula filmada per Miquelina Fiter on hi apareixen imatges d’una processó que va de Vilalleons fins a Puig-l’agulla l’any 1948. La donació l’ha fet Josep Fiter Riera, fill de Miquelina Fiter Rosaura. La Miquelina, nascuda a Calldetenes, va comprar una càmera de filmar i es dedicava a fer filmacions de les diverses sortides i viatges que feia. Filmava amb una càmera de 16 mm i va ser una dona molt prolífica a l’hora de fer filmacions, cosa poc habitual a l’època.

L'Arxiu Municipal de Vilada rep la donació del fons del Club Tennis Vilada

L'Arxiu Municipal de Vilada ha rebut la donació del fons del Club Tennis Vilada, un club federat nascut l'any 1988, amb 40 socis fundadors, amb l'objectiu principal del foment i la pràctica del tennis entre els seus associats, però també amb la idea de potenciar altres activitats esportives, recreatives i culturals al municipi.

L’Arxiu Municipal de Folgueroles rep la donació del fons de l’associació Amics de Verdaguer

L'Arxiu Municipal de Folgueroles ha rebut per part de la presidenta de l’entitat, Carme Torrents, el fons documental d’Amics de Verdaguer. Es tracta d’una associació de caràcter cultural constituïda l’any 1964 i que té com a objectiu mantenir viva la figura i obra del poeta nascut a Folgueroles.

Recull de donacions a l'Arxiu Municipal de Gelida durant l'any 2021

Durant l'any 2021, l'arxiu municipal de Gelida ha incrementat en gairebé 1800 documents el patrimoni documental que custodia, gràcies a les donacions fetes per part de quatre gelidencs.  Més concretament han ingressat 1300 fotografies,  459 obres de teatre i dos cartells i 10 fotocromos de la pel·lícula "Las Largas Vacaciones del 36", els exteriors de la qual es van rodar als carrers del municipi.

L’Arxiu Municipal de Subirats rep el resultat de la recerca sobre els 55 represaliats subiratencs.

El Centre d’Estudis de Subirats (CESUB) ha lliurat a l’Arxiu Municipal de Subirats còpia dels documents localitzats a l’Arxiu Militar de Barcelona que fan referència a les 55 persones que van ser víctimes de procediments judicials militars i van patir condemna durant el franquisme en represàlia per les seves idees polítiques.

El fons documental de l’activista polític i social Miquel Blancher Palau ingressa a l’Arxiu Municipal de Granollers

Aquest dimecres, 16 de març, ha tingut lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers la signatura del contracte de donació del Fons Miquel Blancher Palau a l'Arxiu Municipal de Granollers, una documentació que des de l’any 2014 ha custodiat l’Ateneu de Granollers i que ara, d’acord amb la família de Miquel Blancher, ingressa a l’AMGr per posar-se a disposició del públic.