Destacats

L'Arxiu de Granollers organitza una tertúlia sobre la gran nevada de 1962

Els granollerins Josep Comas, Emili Botey, Montserrat Corbera i Montserrat Sol van compartir amb el públic assistent a la tertúlia de l’Arxiu, records i anècdotes de la nevada que va sorprendre la ciutat i la comarca ara fa 60 anys.

Nova selecció d’imatges per a l’exposició “Els records d’un poble. Espai expositiu del Fons Fotografia Juncadella (1945-2020)”

L’Arxiu Municipal de Súria i l’Àrea de Cultura del mateix Ajuntament presenten, al vestíbul del Pavelló Municipal d’Esports de Súria, la renovació de l’exposició que recull una petita mostra de les fotografies que durant més de set dècades ha realitzat el fotògraf surienc Josep Juncadella Masana plasmant el dia a dia de la vila. Aquesta exposició es va inaugurar el mes d’abril passat amb una mostra monogràfica d’imatges de Pasqua i les Caramelles, i amb la intenció que permetés mostrar de forma rotatòria una selecció d’aquest fons fotogràfic en plafons.

Visita a l'arxiu municipal de Begues en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni

El passat divendres 7 d’octubre per la tarda, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, l’arxiu municipal de Begues va obrir per primera vegada les portes del seu dipòsit al públic en general.

Cent anys de cinema i patrimoni audiovisual local per celebrar la Setmana dels Arxius a la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona il·lustra els orígens de l’exhibició del cinema en l’àmbit local ara fa cent anys, mostrant patrimoni documental i audiovisual provinent del seu Arxiu General i de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, del 7 al 10 de juny s’estrenen dos muntatges-documentals i l’exposició virtual «Arxius de cine» amb documents procedents dels arxius municipals de la demarcació de Barcelona, entre altres activitats.

L’ODS Energia Neta i Assequible i la Mina de l’Estany

Antigament, en el municipi de l’Estany hi havia un gran estany que donà el nom al monestir de Santa Maria de l’Estany i a l’actual poble.

Els documents que presentem en aquest ODS fan referència a la mina de desguàs del llac de l’Estany, la qual drenava les aigües i les canalitzava per donar energia hidràulica a diferents molins fariners situats en la Riera de l’Estany.

L’Arxiu Municipal de Llinars participa al llibre Llinars del Vallès desaparegut

El Castell Nou acollirà  demà, dimecres dia 20 d’abril, l’acte de presentació del llibre Llinars del  Vallès desaparegut dins de la col·lecció Catalunya desapareguda de l’Editorial Efados, on ha participat activament l’ajuntament a través de l’Arxiu Municipal.

El llibre és una selecció d’imatges, en part inèdites, del Llinars històric. És un recorregut visual en blanc i negre, que recull la transformació i el creixement que ha viscut el poble i les vivències quotidianes dels seus habitants.

Avui s’inaugura a Súria l’exposició “Els records d’un poble. Espai expositiu del Fons Fotografia Juncadella (1945-2015)”

Avui divendres, a les 7 del vespre, al vestíbul del Pavelló Municipal d’Esports de Súria, s’inaugura aquesta exposició que recull una petita mostra de les fotografies que durant més de set dècades ha realitzat el fotògraf surienc Josep Juncadella Masana plasmant el dia a dia de vila.

L’ODS Fam Zero i el racionament del Franquisme

Després de la Guerra Civil, la postguerra va provocar a Espanya una fam i carestia generalitzada. El règim franquista va implantar el racionament per intentar solucionar-ho mentre consolidava el seu poder i control sobre tot l’estat.

El document que presentem, i l’expedient al qual pertany, és una mostra de com funcionava el racionament durant els primers anys de la dictadura franquista i com, en comptes de solucionar la pobresa, només van empitjorar i allargar la situació.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible de Súria, el documents per l'ODS Ciutats i Comunitats Sostenibles

El document escollit per a la secció  Docs XAM Agenda 2030 del mes de gener és una fotografia de la la campanya “A l’escola hi vaig a peu”, campanya inclosa dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible de Súria, que pretén promoure els desplaçaments a peu cap als centres escolars. Vinculem la imatge a l’objectiu 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.

El desè objectiu de l’Agenda 2030: Reducció de les desigualtats.

El document escollit pel mes de desembre a la secció de Docs XAM Agenda 2030 està relacionat amb el desè dels objectius: Reducció de les desigualtats. Es tracta del cartell de la xerrada col·loqui Les ONGs vistes des dels ulls de les dones, a càrrec de la periodista i escriptora Ruth Mañero,  que es va celebrar el 5 d’octubre de 2012 i organitzat per l’Associació de Dones de Llinars del Vallès.