Destacats

L’Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà col·labora en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”

L'Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2004, ha col·laborat en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”.

Aquesta exposició és un recorregut visual que documenta l'evolució dels espais per on antigament passava el tren, destacant com han canviat al llarg dels darrers 50 anys, des de l'estació de Cal Vidal (Puig-reig) fins a l'estació de Guardiola de Berguedà.

Comença la Setmana Internacional dels Arxius !

En el marc de la Setmana Internacional dels Arxius i per celebrar el vintè aniversari de la creació de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM), la Diputació de Barcelona presenta l’exposició virtual «Som 250» a través del portal web https://www.diba.cat/web/exposicions/-/som-250.

dimarts
04
10:00h
Juny 2024

Exposició: "Motocicletes als anys cinquanta i seixanta"

Fotografies amb la moto com a protagonista en curses, circuits urbans, gimcanes i trobades de motocicletes a Granollers a mitjans del segle passat.

2

Roda de Ter, 1936-1939. L’acolliment de refugiats com a un deure de solidaritat

L’Arxiu Municipal de Roda de Ter col·labora en l’exposició Roda de Ter, 1936-1939. L’acolliment de refugiats com a un deure de solidaritat que té lloc al Museu Arqueològic de L'Esquerda (Avinguda Pere Baurier, s/n. 08510, Roda de Ter), Del 12 d’abril al 28 de juliol.

dimecres
06
10:00h
Març 2024

"L'edifici centenari de l'Hospital-Asil", nova exposició de l'Arxiu Municipal de Granollers

Mostra de fotografies per commemorar el centenari de la construcció de l'edifici històric de l'Hospital-Asil de Granollers, inaugurat el juliol de 1923.

1

L’Ajuntament d’Artés digitalitza el Plànol Geomètric del terme municipal, de 1872

En l’Ajuntament d’Artés s’ha dut a terme la digitalització del Plànol Geomètric del terme jurisdiccional d’Artés, realitzat pel geòmetra Pedro Moreno Ramírez, el 1872.

L’Arxiu Municipal de Granollers evoca la fàbrica Roca Umbert coincidint amb la inauguració de la Tèrmica

Aquest mes la Tèrmica de Roca Umbert de Granollers -la instal·lació que proveïa d’electricitat la fàbrica– reobre les portes com a nou espai d’interpretació de l’energia, un projecte de museïtzació en el qual ha col·laborat l’Arxiu Municipal amb la recerca i cessió de documents. És un bon moment, doncs, per recordar la història d’aquesta fàbrica tèxtil, tota una institució i un referent per a generacions de granollerins i granollerines.

L’Arxiu Festiu de novembre: les Fires de Tots Sants de l'Alt Berguedà

La proposta de l’Arxiu festiu del mes de novembre fa referència a les tradicionals Fires de Tots Sants que aquests dies tenen lloc en diversos municipis de l'Alt Berguedà.

L'arxiu festiu del mes d'octubre: la Festa del Remei, de Perafita

Una de les principals festes populars de la tardor és la festa de la Mare de Déu del Remei, que se celebra el segon diumenge d’octubre. La celebració en ocasions deriva d’episodis d’epidèmies en què es demanava la intercessió d’aquesta advocació mariana per superar les malalties i en altres ocasions té en el seu origen alguna iniciativa particular de construcció d’una capella que acaba consolidant una devoció comunitària.

L'arxiu festiu de setembre: el dia 8, Festa Major d'Estiu a Viladecans

El dia 8 de setembre se celebra a Viladecans la Festa Major d'Estiu, tot recordant l'antiga veneració cap a la Mare de Déu de Sales. Comparteix dia festiu amb altres poblacions de Catalunya on es commemora tradicionalment el dia de les maresdedéu trobades.