Destacats

Iniciem la celebració del 20è aniversari de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona

Enguany es compleixen 20 anys de l’existència de la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) amb què la Diputació de Barcelona assisteix els ajuntaments de la província per tal de garantir la correcta gestió del seu patrimoni documental local.

Durant el 2024 s’organitzen diverses accions com la publicació de càpsules divulgatives i una exposició virtual per donar a conèixer les aportacions dels arxius municipals al servei de la ciutadania.

Continuem publicant els instruments de descripció dels arxius municipals de la Xarxa d’Arxius Municipals en dades obertes

Al portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona seguim publicant els instruments de descripció dels arxius municipals adherits al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals, coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural.

Aquest primer trimestre de 2024 hem posat en marxa el Cercle d’Arxius

Enguany, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural hem incorporat la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) en el projecte Cercles de Comparació Intermunicipals (CCI) que podem resumir com la metodologia que ens permetrà substituir l’enquesta anual que passàvem als arxius municipals de la Central de Serveis Tècnics de la XAM per un altre model d’enquesta que ens portarà més avantatges i beneficis a l’hora de gestionar i analitzar les dades dels arxius de la XAM.

L’Arxiu Municipal de Granollers recorda les manifestacions artístiques dels anys setanta amb una exposició fotogràfica

Coincidint amb la celebració de Manifesta 15, la Biennal Nòmada Europea de cultura transversal, la nova exposició fotogràfica de l'Arxiu Municipal de Granollers posa el focus en un període en què la ciutat va ser referent en el panorama creatiu, la dècada dels anys setanta.

divendres
06
10:00h
Setembre 2024

Inici de l'exposició "Manifestacions artístiques als anys setanta"

Coincidint amb la celebració de Manifesta 15, la biennal nòmada europea, l'Arxiu mostra imatges d'un període en què Granollers va ser referent en el panorama creatiu, la dècada dels anys setanta. A través de les imatges d’Antonio Alcalde, Brangulí, Carlos Pérez de Rozas, Pere Cornellas, Pere Espaulella, Joan Mas Garcia i algunes d’autoria desconeguda, es fa un recorregut per algunes de les manifestacions artístiques que van sacsejar el món de la cultura i la societat granollerina.

1

Hem actualitzat el Directori de la Xarxa d'Arxius Municipals

Hem actualitzat el Directori de la Xarxa d'Arxius Municipals. Es basa en un mapa en què estan georeferenciats tots els arxius adherits a la XAM, amb les dades identificatives bàsiques de cada arxiu.

Podeu consultar-lo: https://www.diba.cat/web/opc/xam-mapa-arxius-adherits

Si cal que modifiquem qualsevol dada publicada, ens podeu escriure al correu de Jaume Zamora: zamoraej@diba.cat

Esperem que sigui útil.

Bon estiu !

Díaz Sandino a l’Arxiu Municipal del Prat

Familiars d’aquesta destacada figura de l’aviació i de la Guerra Civil donen documentació seva a la ciutat.

En un emotiu acte, Pilar Cabrera, neboda-neta del coronel Felipe Díaz Sandino va lliurar a l’alcalde de la ciutat, documentació referida a la carrera de Sandino i d’altres militars de la família.

L’Arxiu municipal de Montmeló participa en l’exposició sobre la Festa Major al municipi

Sota el nom de «La nostra festa: Goita que fan avui!», s’inaugura avui al Museu municipal de Montmeló l’exposició sobre la història de la Festa Major a la població.  L’exposició exhibeix documents originals de l’arxiu municipal, en un període que transcorre des del s. XIX fins els nostres dies, on destaquen programes, cartells, carnets de ball, sol·licituds per realitzar activitats, entre d’altres, i un conjunt de fotografies del fons d’imatges dels autors locals Josep Umbert, Francesc Umbert i Pablo Agudo.

L’Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà col·labora en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”

L'Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2004, ha col·laborat en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”.

Aquesta exposició és un recorregut visual que documenta l'evolució dels espais per on antigament passava el tren, destacant com han canviat al llarg dels darrers 50 anys, des de l'estació de Cal Vidal (Puig-reig) fins a l'estació de Guardiola de Berguedà.