Destacats

Cent anys de cinema i patrimoni audiovisual local per celebrar la Setmana dels Arxius a la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona il·lustra els orígens de l’exhibició del cinema en l’àmbit local ara fa cent anys, mostrant patrimoni documental i audiovisual provinent del seu Arxiu General i de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, del 7 al 10 de juny s’estrenen dos muntatges-documentals i l’exposició virtual «Arxius de cine» amb documents procedents dels arxius municipals de la demarcació de Barcelona, entre altres activitats.

Actualitzem el Repertori de normes legals per als arxius municipals (3a edició 2022)

Ja teniu a la vostra disposició l’actualització del Repertori de normes legals per als arxius municipals, que vam publicar l’any 2018 per primera vegada i que vam actualitzar el 2020.

En Josep Matas, el seu autor, ha incorporat la nova normativa sorgida des de l’any 2020 ençà i ha ampliat el Repertori amb un total de 71 fitxes.

Us presentem la nova secció de la XAM: Docs XAM Agenda 2030

Des de l’Oficina de Patrimoni Cultural, volem que la Xarxa d’Arxius Municipals (XAM) contribueixi a l’assoliment de l’Agenda 2030 i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) mitjançant la presentació de documents dels arxius municipals del Programa de Manteniment de la XAM, en el context del compromís adoptat per la Diputació de Barcelona.

Actualitzem els instruments de descripció de l’arxiu municipal d'Olvan

A partir d’avui, ja són disponibles a la xarxa els instruments de descripció actualitzats de l’arxiu municipal d'Olvan. Aquests es troben a la Comunitat Virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.

Actualitzem els instruments de descripció de l’arxiu municipal de Fonollosa

A partir d’avui, ja són disponibles a la xarxa els instruments de descripció actualitzats de l’arxiu municipal de Fonollosa. Aquests es troben a la Comunitat Virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.

L’Arxiu Municipal de Santa Margarida i els Monjos acull el grup de recerca del projecte de recuperació de la memòria històrica de les dones del municipi.

El Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos impulsa un projecte col·laboratiu amb un grup de dones del municipi a la recerca d’espais i temàtiques on la participació femenina ha estat decisiva.

En aquest sentit, han fet una visita a l’Arxiu Municipal i han consultat documents de la Segona República i del franquisme per tal de resseguir actuacions on les dones haguessin estat rellevants i d'aquesta manera recuperar noms propis de dones que haguessin participat de la vida social i política del municipi.

Es jubila l’Agnès Rueda, la nostra arxivera itinerant degana

Des de l’Oficina de Patrimoni Cultural, volem compartir en aquest espai la jubilació de la nostra companya Agnès Rueda que ha desenvolupat la tasca com a arxivera itinerant des de l’any 1998, que es diu aviat. Podem afirmar que és la primera arxivera itinerant del nostre equip que es jubila i aquest fet el volem destacar !

Finalitza la intervenció a l’arxiu municipal de Rajadell

A finals del mes de gener, va finalitzar a l’arxiu municipal de Rajadell l’organització del fons municipal que s’emmarcava dins el conveni de col·laboració signat entre el propi ajuntament i l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona. L’actuació, d’una durada de 3 mesos, la va realitzar un arxiver extern amb la supervisió d’un arxiver itinerant de l’OPC.

El síndic de greuges municipal de Tiana: una resposta a l’ODS Pau, justícia i institucions sòlides

Aquest mes de març escollim per a la secció de Docs XAM Agenda 2030 un document relacionat amb l’objectiu 16: Pau, justícia i institucions sòlides. Aquest document és la Memòria del 2007 presentada pel Síndic de greuges municipal de Tiana.

Actualitzem els instruments de descripció de l’arxiu municipal de Puigdàlber

A partir d’avui, ja són disponibles a la xarxa els instruments de descripció actualitzats de l’arxiu municipal de Puigdàlber. Aquests es troben a la Comunitat Virtual de la Xarxa d’Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona.