Exposicions

Informació sobre les exposicions fetes amb els documents als Arxius Municipal

Cent anys de cinema i patrimoni audiovisual local per celebrar la Setmana dels Arxius a la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona il·lustra els orígens de l’exhibició del cinema en l’àmbit local ara fa cent anys, mostrant patrimoni documental i audiovisual provinent del seu Arxiu General i de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Amb motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, del 7 al 10 de juny s’estrenen dos muntatges-documentals i l’exposició virtual «Arxius de cine» amb documents procedents dels arxius municipals de la demarcació de Barcelona, entre altres activitats.

L’ODS Energia Neta i Assequible i la Mina de l’Estany

Antigament, en el municipi de l’Estany hi havia un gran estany que donà el nom al monestir de Santa Maria de l’Estany i a l’actual poble.

Els documents que presentem en aquest ODS fan referència a la mina de desguàs del llac de l’Estany, la qual drenava les aigües i les canalitzava per donar energia hidràulica a diferents molins fariners situats en la Riera de l’Estany.

L’Arxiu Municipal de Llinars participa al llibre Llinars del Vallès desaparegut

El Castell Nou acollirà  demà, dimecres dia 20 d’abril, l’acte de presentació del llibre Llinars del  Vallès desaparegut dins de la col·lecció Catalunya desapareguda de l’Editorial Efados, on ha participat activament l’ajuntament a través de l’Arxiu Municipal.

El llibre és una selecció d’imatges, en part inèdites, del Llinars històric. És un recorregut visual en blanc i negre, que recull la transformació i el creixement que ha viscut el poble i les vivències quotidianes dels seus habitants.

Avui s’inaugura a Súria l’exposició “Els records d’un poble. Espai expositiu del Fons Fotografia Juncadella (1945-2015)”

Avui divendres, a les 7 del vespre, al vestíbul del Pavelló Municipal d’Esports de Súria, s’inaugura aquesta exposició que recull una petita mostra de les fotografies que durant més de set dècades ha realitzat el fotògraf surienc Josep Juncadella Masana plasmant el dia a dia de vila.

L’ODS Fam Zero i el racionament del Franquisme

Després de la Guerra Civil, la postguerra va provocar a Espanya una fam i carestia generalitzada. El règim franquista va implantar el racionament per intentar solucionar-ho mentre consolidava el seu poder i control sobre tot l’estat.

El document que presentem, i l’expedient al qual pertany, és una mostra de com funcionava el racionament durant els primers anys de la dictadura franquista i com, en comptes de solucionar la pobresa, només van empitjorar i allargar la situació.

Begues

Arxius municipals digitals 

12

La Setmana de la Mobilitat Sostenible de Súria, el documents per l'ODS Ciutats i Comunitats Sostenibles

El document escollit per a la secció  Docs XAM Agenda 2030 del mes de gener és una fotografia de la la campanya “A l’escola hi vaig a peu”, campanya inclosa dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible de Súria, que pretén promoure els desplaçaments a peu cap als centres escolars. Vinculem la imatge a l’objectiu 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: “Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.

El desè objectiu de l’Agenda 2030: Reducció de les desigualtats.

El document escollit pel mes de desembre a la secció de Docs XAM Agenda 2030 està relacionat amb el desè dels objectius: Reducció de les desigualtats. Es tracta del cartell de la xerrada col·loqui Les ONGs vistes des dels ulls de les dones, a càrrec de la periodista i escriptora Ruth Mañero,  que es va celebrar el 5 d’octubre de 2012 i organitzat per l’Associació de Dones de Llinars del Vallès.

Presentem un Ban per a l’extinció d’incendis, per l’ODS Vida Terrestre

El document escollit per a la secció  Docs XAM Agenda 2030 del mes de novembre és el ban fet el 1986 per l’Alcalde de Vilanova de Sau mobilitzant en cas d’incendi tots els homes útils de 18 a 60 anys. Vinculem el document a l’objectiu 15 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible: “Protegir, restaurar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl, i aturar la pèrdua de la biodiversitat”.

L’ARXIU MUNICIPAL DE MONTMELÓ PARTICIPA EN L’EXPOSICIÓ ESTIUEIG DE PROXIMITAT

L’Arxiu Municipal de Montmeló participa en l’exposició itinerant “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona conjuntmament amb el Museu de Montmeló i la col·laboració del