L’Arxiu Municipal de Súria col·labora en el programa “Quanta guerra!” de Televisió de Catalunya

L’Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha col·laborat en la gravació d’un dels capítols de “Quanta guerra!”, un document de divulgació històrica sobre la Guerra Civil en el qual, més de 80 anys després, nets i netes reivindiquen la generació d’uns avis que van haver de sacrificar-ho tot somiant un futur millor per als seus descendents.

El programa “Quanta guerra!” (tv3.cat/quanta-guerra), el primer capítol del qual es  va emetre ahir, és una producció de TV3, amb la col·laboració del Departament de Justícia - Direcció General de la Memòria Democràtica, presentat pel periodista, guionista i escriptor Eloi Vila, el qual és el motor de la recerca de totes les històries. Ell, a partir del que sap inicialment el net o neta protagonista, s’encarrega d’investigar, documentar-se i descobrir tot allò que la família desconeix; aquella història familiar que sempre ha estat envoltada de misteri i de la qual només se saben alguns fragments aïllats.

El capítol en el qual ha col·laborat l’Arxiu Municipal de Súria, la protagonista és la cantant surienca Beth Rodergas, i s’emetrà dimecres vinent, dia 21. En aquest capítol es recupera la història de la seva àvia Aurora, la qual, cap al final de la guerra, quan l’exèrcit franquista estava a punt d’entrar al municipi, amb només 13 anys va decidir fugir a peu des de Súria per intentar arribar a casa d’uns parents que vivien molt lluny. La seva mare acabava de morir i el pare era fora, potser a la presó, i tota sola es va haver de fer càrrec de dos germans més petits.

Tot plegat ens ofereix una història que ajuda a conèixer un passat individual però, al final, serveix sobretot per fer un gran exercici de memòria col·lectiva.