Dels refugiats de la Guerra Civil als refugiats actuals

En el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra avui 20 de juny, us convidem a visitar si no ho heu fet  la nova mostra virtual de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona: “1936-1939: Uns altres refugiats".

En aquesta mostra on line podreu consultar fins a 144 documents procedents de 41 arxius d'ajuntaments de municipis menors de 10.000 habitants, gestionats pels arxivers itinerants d'aquesta corporació.

A partir de la documentació dels arxius municipals, la mostra vol acostar-nos les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, i que connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

A partir dels documents datats en el període cronològic propi del conflicte que va de l’any 1936 al 1939 es mostren diferents aspectes relacionats amb l’impacte social de l’arribada dels refugiats a municipis de la demarcació de Barcelona. El documents es presenten classificats en sis àmbits: Despeses, Documentació complementària, Infància, Organització i gestió, Relacions de refugiats i Vida quotidiana.

Galeria d’imatges, mapa i vídeo

Els documents es presenten en una galeria d’imatges organitzada en els sis àmbits esmentats que responen a diferents continguts i tipus de materials com ara correspondència oficial i personal, fotografies, postals i cartells, entre d’altres. A més, un mapa ajuda a geolocalitzar els arxius municipals que disposen de la documentació relacionada.

Un text del director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font, serveix d’introducció de  l’exposició virtual, que ve complementada per un vídeo amb el testimoni de les vídues de refugiats del municipi de Sallent que figuren en els documents escrits de l’Arxiu Municipal.

Amb accions de difusió com aquesta, es vol apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar-ne l'interès, alhora que es posa en valor la importància d'una correcta gestió dels fons documentals.

Oficina de Patrimoni Cultural