Un document recentment incorporat a l’Arxiu Municipal de Súria relaciona les dones que formaven part del “Grupo de Mujeres Libres”

Avui, 8 de març, Dia de la Dona, aprofitem l’avinentesa per presentar un document que s’ha incorporat recentment a l’Arxiu Municipal de Súria. Es tracta d’una relació de les “compañeras” que formaven part del “Grupo de Mujeres Libres” de la Federació Ibèrica de les Joventuts Llibertàries (FIJL).

La FIJL fou una organització juvenil anarquista creada a Madrid l’any 1932. Independent de la FAI, fou criticada per aquesta i en especial per les Joventuts Llibertàries de Catalunya, les quals s'hi acabaren adherint el mes de novembre de 1936.

El “Grupo de Mujeres Libres” era una organització anarcosindicalista integrada per dones que formava part de la FIJL. Fundat l'abril de 1936, i extingit el febrer de 1939, fou especialment important durant la revolució social espanyola de 1936, i va constituir una de les organitzacions clàssiques del moviment llibertari espanyol, junt amb la CNT, la FAI i les Joventuts Llibertàrires. Va suposar la primera posada a la pràctica de l'anarcofeminisme.

La CNT proposava als seus orígens la igualtat entre homes i dones, però malgrat tot algunes de les dones que hi militaven van pensar que calia una organització específica per a poder desenvolupar plenament la seva lluita política específica com a dones. Les seves fundadores foren Lucía Sánchez Saornil, Mercè Comaposada Guillén i Amparo Poch Gascón.

El document que presentem ha estat donat a l’Arxiu Municipal de Súria pel senyor Antoni Serrat Bargés, i malgrat no estar datat cal situar-lo en el context de la Guerra Civil Espanyola. Un dels elements a remarcar és que al llistat hi figuren 92 afiliades en un moment en què Súria tenia uns 4.000 habitants. Segons els estudis realitzats, el “Grupo de Mujeres Libres” va arribar a tenir entre 20.000 i 30.000 afiliades a tot Espanya, la qual cosa suposa, en el més optimista dels casos, una afiliada per cada 790 habitants, mentre que a Súria aquesta proporció era d’una afiliada per cada 43 habitants!

L’Arxiu Municipal de Súria forma part de la Xarxa d’Arxius Municipals des de l’any 2010.