Nova història dels arxivers i arxiveres de la Xarxa d'Arxius Municipals: la didàctica als arxius, una excel·lent fórmula per conèixer i estimar les realitats de pobles i ciutats a partir dels documents
Amb motiu dels 20 anys de la Xarxa d'Arxius Municipals presentem una nova càpsula que explica més Històries dels arxivers i arxiveres de la XAM. En aquesta ocasió us presentem una de les activitats didàctiques que fa l'Arxiu Municipal de Viladecans, programades anualment a la comunitat educativa d'escoles i instituts.
Des de l'any 2009, l'Arxiu Municipal de Viladecans ofereix un catàleg d'activitats destinat a tots els ensenyaments obligatoris i postobligatoris; des del cicle d'infantil a batxillerat, passant per l'ESO o l'FP. Des d'aleshores ençà, més d'un miler d'alumnes passen cada any per la seu de l'arxiu, transmetent i fixant uns aprenentatges adaptats als currículums dels diversos nivells escolars. Moltes de les activitats intenten superar la visió merament historicista dels arxius, presentant els documents com a fonament del coneixement de la història del municipi; altrament, l'Arxiu Municipal de Viladecans intenta apropar l'alumnat a la realitat de la seva ciutat a partir dels documents que custodia, testimoni de la vida quotiodiana del municipi.
L'arxiver municipal Xavier Calderé fa de mestre i monitor d'aquesta activitat didàctica destinada a l'alumnat de 4t d'una escola de Viladecans. Com que a l'aula comencen a treballar els mapes i els plànols de molts territoris, els alumnes venen a l'Arxiu a conèixer i treballar el plànol de la seva ciutat, amb el suport i il·lustració dels documents que el mateix arxiu conserva: el plànol original construcció de la seva escola, fotografies de les persones que donen el nom a l'escola, l'expedient de pavimentació del mateix carrer on està l'escola, un expedient d'activitats d'una botiga propera... Documents que expliquen llocs i indrets que l'alumnat coneix, viu i recorre diàriament.