A Granollers, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu actualitzen la llista de víctimes del bombardeig que la ciutat va patir durant la Guerra Civil, el 1938

En el marc del 87 aniversari del bombardeig del 31 de maig de 1938 a Granollers, Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu Municipal publiquen l’actualització de la llista de persones que hi van morir, el mateix moment o en dies posteriors. Després de la darrera revisió i contrastació de dades, s’han afegit els noms de Pere Illas Mas, Antoni Cuní Masnou, Margarita Anglés Anglés i Carme Bonet, persones que fins ara no constaven a la llista i que s’ha certificat que van perdre la vida en el bombardeig.

Aquestes comprovacions es fan en base a diversos documents disponibles a l’Arxiu, molts dels quals consultables en línia, com són la llibreta d’entrades del cementiri dels anys 1920-39, el registre general d’enterraments 1932-39, els padrons municipals d’habitants dels anys 1936 i 1940, i la relació de refugiats de guerra de la Conselleria de Sanitat i Assistència Social de l’Ajuntament de Granollers, de novembre de 1936 a gener de 1939. En paral·lel, es fa el contrast i intercanvi d’informació amb la base de dades del Cost Humà de la Guerra Civil del Memorial Democràtic. Durant el procés de revisió també s’ha detectat un error en el nom de dues víctimes escrits amb lleugeres variacions i que eren repetits: Josepa Juncà Mas i Ferran Pujol. Així doncs, la llista actual ascendeix a 228 víctimes. Podeu consultar-la aquí

Recordem que la llista inicial sorgeix de la recerca de finals dels anys vuitanta de l’historiador Joan Garriga i que des de 2022 se’n fa aquest treball continuat de revisió i actualització per part de Can Jonch i l’Arxiu, un treball que també permet afegir o rectificar dades personals de les víctimes com ara el lloc de naixement, procedència, residència o edat, entre d’altres.

Nous documents a l’apartat dedicat als bombardeigs de l’Arxiu Municipal

L’apartat consultable en línia de la documentació sobre els bombardejos ha crescut amb nous documents en suport textual i oral. Actualment són consultables més de 200 documents, que sumen quasi 1000 pàgines d’informació. Aquest any s’ha incrementat, d’una banda, amb la publicació d’una llista elaborada per l’Ajuntament de Granollers en el moment dels fets de les víctimes del bombardeig del 31 de maig del 38. És l’única relació oficial de què es disposa, amb el segell de l’Alcaldia i conté els noms de les persones mortes i el de les ferides, amb l’hospital on van ser ingressades: el de Granollers, el Clínic i el General de Barcelona, el Comarcal de Vic, el Civil de la Garriga, entre d’altres. També s’hi han afegit tres certificats d’alta de l’Hospital Asil de Granollers a persones ferides durant l’atac, que en dos casos van deixar l’hospital el mes següent i en un altre, més de tres mesos després. Aquesta documentació ha estat descrita al taller setmanal de correspondència amb la participació de persones voluntàries.

D’altra banda, en l’apartat de Fons Orals, s’ha sumat una nova font oral sobre la vivència del bombardeig i la Guerra Civil. És una entrevista a Teresa Illa Font (Granollers, 1932), que explica que aquell 31 de maig es dirigia cap a l’escola Pereanton amb la seva germana i més companyes, i que es van refugiar sota el taulell d’una botiga. La seva germana va resultar-hi ferida i a ella les trenes que duia van aturar la metralla que si no li hagués impactat al coll. Després d’aquella vivència, encara avui li costa veure castells de foc. L’entrevista s’inclou al projecte de la secció de Fonts Orals “Construcció de la memòria de la Guerra Civil a Granollers”.