L’Arxiu de Granollers agrupa en un apartat web la documentació relativa a l’assalt carlí patit per la ciutat ara fa 150 anys

Aquest mes de gener es commemora el 150 aniversari de l’assalt de Granollers per part dels carlins, en el context de la tercera guerra carlina a Catalunya (1872-1876). Un episodi de la història local traumàtic ocorregut l’any 1875, en què un exèrcit de tres mil homes va atacar l’aleshores vila de Granollers -no arribava als 5.000 habitants-, amb un resultat de greus danys personals, amb morts, ferits i un segrest massiu, i materials, amb incendis i saquejos. En commemoració d’aquells fets tràgics, s’inaugurava, 14 anys després, un obelisc al cementiri municipal en record de les víctimes.

Coincidint amb l’efemèride, l’Arxiu Municipal ha agrupat en un nou apartat temàtic consultable en línia, la documentació relacionada amb l’assalt, organitzada en diferents àmbits.

Pertanyents al Fons Ajuntament de Granollers, trobem una trentena de documents que s’han descrit, digitalitzat i penjat online, que sumen més de 180 pàgines, que en parlen: les calamitats que va patir la població per l’entrada dels carlins, l’ajuda militar enviada pel Govern Civil de Barcelona, el relat dels fets per part de l’alcalde interí –l’alcalde, Pere Maspons, va ser pres com a ostatge-, la gestió del rescat, les manifestacions en suport i record a les víctimes (promogudes per entitats com la Unió Liberal i la Societat Coral Amics de la Unió), és informació que trobem en aquests documents produïts just després dels fets i en anys posteriors. L’apartat inclou l’accés a les actes del Ple municipal dels mesos de febrer, abril i juliol de l’any 1875, on es parla de les conseqüències de l’assalt, i les actes -i més documentació que s’ha incorporat de nou en el fons relacionada- de la junta de la Unió Liberal, després que la seu de l’entitat fos objecte d’un atemptat carlí l’any 1912.

La Col·lecció de documents, per la seva banda, comprèn una còpia del dietari original de 27 pàgines manuscrit per l’alcalde Maspons, en què explica la vivència del segrest en mans dels carlins per espai d’un mes, del 17 de gener  al 17 de febrer de 1875. El document –del qual s’inclou la transcripció- ha estat cedit pel descendent de Pere Maspons, Jordi Maspons Safont.

Un altre punt aplega la premsa de l’època que es va fer ressò de l’atac; són, majoritàriament, articles del setmanari El Congost (publicat els anys 1886-1904), i de l’Eco de la Unión Liberal i El Demòcrata, tots, consultables a través del portal de l’Arxiu Digital. També hi trobem la relació de ponències i publicacions disponibles igualment en línia a l’Arxiu Digital sobre l’assalt carlí, on destaquen les dues ponències de l’investigador Josep M. Farnés dels anys 1981 i 2023.

En l’àmbit gràfic, el portal de l’Arxiu d’Imatges mostra la fotografia de l’obelisc en homenatge a les víctimes inaugurat al cementiri l’any 1889, i dues imatges dels anys 1960-70 de les restes de la muralla i la torre carlina localitzades al c. Girona, que ja no es conserven.