La història de Joventuts Musicals a Granollers, tema de la darrera sessió de “Les Tertúlies de l’Arxiu”
El 25 de gener de l'any 1963, ara ha fet 60 anys, la delegació granollerina de Joventuts Musicals celebrava el seu primer acte públic. Emmarcat en l’aniversari, l’Arxiu Municipal ha dedicat la darrera sessió del cicle "Les Tertúlies de l'Arxiu" a parlar d'una entitat que ha estat un motor en la promoció i difusió de la música, i que entre els anys 1976 i 2008 va organitzar el Festival Internacional de Música de Granollers, que atreia públic d’arreu.
Els tertuliants convidats van ser Ricard Saurí, fundador de la delegació local de Joventuts Musicals, i Agustí Vidal, membre de l’entitat i impulsor del Festival Internacional de Música.
Coincidint amb l'activitat, s’ha publicat al portal de l'Arxiu d'Imatges (apartat "Impresos i cartells") un centenar de cartells d'entre els anys 1963 i 2003 d'activitats organitzades per Joventuts Musicals i 24 cartells del Festival Internacional de Música.
Ricard Saurí va situar els inicis de l’entitat en el desig expressat pel músic i compositor granollerí J. M. Ruera de “revifar l’ambient musical de la ciutat”. Això era l’abril de 1962.
Tot i les traves inicials del Govern Civil per legalitzar-la, Joventuts Musicals va iniciar el seu camí amb força per difondre la música de tots els estils i en tots els àmbits: clàssica, catalana, jazz, audicions familiars, activitats escolars... Per Granollers van passar noms com Els Setze Jutges (Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Rafael Subirachs, M. del Mar Bonet...), Raimon, Coral Sant Jordi, Tete Montoliu, Antoni Ros Marbà... Amb concerts memorables, com el dels Petits Cantors de Viena, el quintet de vent de la Filharmònica de Berlín, l’Orquestra Ciutat de Barcelona i el guitarrista Narciso Yepes, o el concert de Serrat. Una altra fita destacada va ser l’organització, el maig de 1970, de la IV Trobada de Corals Infantils.
Agustí Vidal va ser un dels aleshores joves que l’any 1976 es va incorporar a Joventuts Musicals. Van impulsar el Festival Internacional de Música, celebrat entre els anys 1976 i 2008. En aquell moment, tenia la particularitat de ser l’únic que es feia a la tardor i que es plantejava com a monogràfic, amb edicions dedicades a Bach, a la música contemporània o a la música Montserratina, entre d’altres.
Tots dos tertuliants van destacar el “voluntarisme” amb què es treballava aleshores, quan les subvencions encara no existien. Joventuts Musicals es va anar apagant, coincidint amb l’augment dels requisits burocràtics que havien de complir les entitats que, en el cas de Joventuts Musicals, mai no va tenir una estructura professionalitzada. I és que, tal com van concloure els tertuliants, “els temps han canviat”.