La Setmana Internacional dels Arxius 2020

La Diputació de Barcelona programa un seguit d’actes virtuals per celebrar la Setmana Internacional dels Arxius, del 8 al 14 de juny

El programa presenta entre altres continguts, vídeos sobre els arxius des de dins per part d’arxivers de la Central de Serveis Tècnics i d’arxivers itinerants i, les experiències dels seus usuaris, una exposició sobre la documentació que es conserva en relació a les nostres escoles des de mitjans del segle XIX fins al franquisme i un tutorial per conservar les fotos fetes amb el mòbil.

El 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la data de la fundació del Consell Internacional d’Arxius, l'any 1948. Al voltant d’aquesta efemèride té lloc la Setmana Internacional dels Arxius del 8 al 14 de juny, amb el lema «Potenciar la societat del coneixement», i que, a causa de la crisi sanitària que travessa el món, enguany programa totes les seves activitats en línia.

La Diputació de Barcelona s’adhereix a aquesta celebració internacional amb els actes organitzats per l’Arxiu General i la Xarxa d’Arxius Municipals que coordina l’Oficina de Patrimoni Cultural de l'Àrea de Cultura. L’objectiu és donar a conèixer els arxius a la ciutadania com garants de la gestió i conservació del patrimoni documental.

Totes les activitats estan recollides en el web de la Diputació de Barcelona per a la Setmana dels Arxius i inclouen una sèrie de vídeos per mostrar els arxius des de dins i sobre les experiències d’investigadors, periodistes i altres usuaris, una exposició virtual sobre la vida escolar des de mitjans del segle XIX fins al franquisme i un tutorial sobre com gestionar l’arxiu personal de fotografies fetes amb el mòbil, entre altres propostes.

 Els arxius per dins

Els vídeos 'Obrim l’arxiu' tractaran cada dia de la setmana una temàtica diferent amb càpsules enregistrades des de la perspectiva de l’usuari dels arxius i des del punt de vista de l’arxiver. La intenció és mostrar els recursos del patrimoni documental que atresoren els arxius públics classificats en diferents àmbits: economia, educació, sanitat, urbanisme, cultura, justícia i postguerra. Per exemple, en l’àmbit de l’economia es pot resseguir la recerca documental que ha fet a l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona la doctora en història de l’art Mónica Piera Miquel per documentar l’inventari d’obres i mobiliari de la Diputació de Barcelona dels segles XIX i XX o la història de l’activitat econòmica de Gelida, a partir dels documents que ens presenta l’arxiver itinerant Josep Conejo. En l’àmbit de l’educació, l’arxiver itinerant Albert Taulé presenta la documentació custodiada a l’Arxiu Municipal d’Olèrdola, mentre que l’investigador universitari Daniel Casals presenta els materials que ha cercat a l’Arxiu General per documentar la història de l’ensenyament del català al nostre país. Pel que fa a la sanitat, podem reviure la història de l’Escola d’Infermeres de la Mancomunitat a través de la recerca als documents que es conserven a l’Arxiu General que ha fet Gloria Gallego-Caminero, Infermera i Professora honorífica de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB; recordar les campanyes de vacunacions de Sant Pere de Ribes a través dels documents de l’arxiu municipal, presentats per l’arxivera Laura Tomàs o rememorar l’epidèmia del 1870 a Ullastrell amb l’arxivera itinerant Agnès Rueda i la documentació de l’arxiu del municipi.

El productor audiovisual Sergi Guix presenta la recerca de documentació a l’Arxiu General per documentar la transformació urbanística de Barcelona, mentre que l’arxivera itinerant Patrícia Álvarez ens mostra el pas del temps en dos municipis com Calders i la Palma de Cervelló, a partir de les fotografies de l’arxiu municipal.

Altres exemples són els de l’arxivera municipal de Martorell, Andrea Rovira, que documenta la cultura que sobreviu en temps de guerra; el periodista Enric Canals que explica com es va documentar a l’Arxiu General sobre Mathausen; l’arxiver municipal de Montornès del Vallès, Nicolau Guanyabens, amb la documentació sobre el confinament i la bona conducta en la postguerra; i el cas de la periodista Sílvia Marimon i la recerca que va fer a l’Arxiu General per a un reportatge sobre la Comisión Revisora de Viviendas y Muebles Abandonados i les confiscacions de falangistes i militars franquistes.

Exposició virtual sobre l’escola d’abans

L’exposició virtual 'Quan anàvem a estudi' reuneix documentació d'arxiu d’ajuntaments de la província de Barcelona, formada per 118 documents procedents de 47 arxius municipals. La mostra ofereix una panoràmica de la vida escolar dels mestres i el seus alumnes així com també la seva gestió municipal, que abasta des de mitjans del segle XIX fins al franquisme, en un període de gairebé 125 anys amb etapes tan diferents com la Mancomunitat, la Segona República, la Guerra Civil, la Postguerra i la Dictadura del General Franco.

La mostra s’estrena dimarts 9 de juny i s’afegeix a les exposicions temàtiques a partir de la documentació que es conserva als arxius dels ajuntaments que s’han presentat en anys anteriors, com ara: «Desmuntant la República», «Papers de teatre», «1936-1939. Uns altres refugiats», «La Festa Major», «Empremtes del primer estiueig», «Factures amb estil» i la dedicada a «L'obra de la Mancomunitat de Catalunya als municipis».

Cada foto al seu lloc

Per oferir recursos pràctics s’ha produït el vídeo tutorial «Fer fotografia digital amb dispositius mòbils. Les fotos d’avui als arxius del demà» amb consells per garantir que les fotografies que fem avui amb els nostres mòbils siguin accessibles per a les generacions futures als arxius del demà. La peça ha estat elaborada per Núria Miró i Montserrat Baldomà, tècniques en fotografia de l’Arxiu General de Diputació de Barcelona, i Patrícia Álvarez, arxivera itinerant de la Xarxa d’Arxius Municipals, i es publicarà a You Tube divendres 12 de juny.

També dimarts 9 de juny, l’Arxiu General de la Diputació col·laborarà amb la Generalitat de Catalunya i altres arxius en una acció conjunta i dimecres 10 de juny l’Arxiu General estrenarà el seu perfil a Instagram @arxiudiba que publicarà una sèrie d’històries llargues dels edificis de la Diputació de Barcelona amb imatges sobre com es van construir, quins usuaris l'han fet servir, quins serveis s'hi han implementat i altres curiositats. La primera publicació està reservada per recórrer el Recinte de la Maternitat. 

Oficina de Patrimoni Cultural