L'arxiu municipal de Begues vetlla per la protecció del seu patrimoni documental

L’Arxiu Municipal de Begues ha rebut els treballs de conservació preventiva un cop finalitzat el tractament al que s’ha sotmès pel taller de restauració Teixell.

S’han netejat, desinfectat i consolidat 0,36 ml. de documentació datada entre 1891 i 1973. Els treballs han consistit en: aspiració de la documentació per eliminar la brutícia superficial; desinfecció preventiva amb solució hidroalcohòlica i encapsulament durant 21 dies en bosses no transpirables; neteja mecànica dels suports que havien de ser consolidats i estabilització física del suport paper. A més a més, la documentació ha estat instal·lada amb camises de paper barrera i capsa de conservació lliure d'àcids.

Aquesta feina permetrà identificar i descriure correctament aquesta documentació que fins ara no s'havia pogut manipular per por a extrendre la infecció a la resta de documentació dipositada a l'arxiu. Una part important era documentació preliminarment identificada com a "Correspondència d'obres" però que, en molts casos, són llicències d'obres que completen el catàleg que fins ara teníem identificat. També s'han definfectat expedients de Beneficència i ajuts a orfes de guerra.

Aquest cop l’actuació ha estat finançada per la Diputació de Barcelona en el marc de tractaments urgents realitzats en documentació infectada. L’objectiu és preservar aquella documentació municipal que és de conservació permanent de manera que es pugui assegurar l'accessibilitat i la difusió dels fons, tant per garantir la seva consulta interna com per a la recerca històrica dels usuaris externs. Es tracta de la tercera campanya de restauració-desinfecció que es duu a terme a l'arxiu municipal.

L'Arxiu Municipal de Begues forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l'any 2013 i rep el suport regular d’un arxiver itinerant.