Continuem publicant els instruments de descripció dels arxius municipals de la Xarxa d’Arxius Municipals en dades obertes

Al portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona seguim publicant els instruments de descripció dels arxius municipals adherits al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals, coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural. Es tracta, d’una banda, dels quadres de classificació documental dels arxius municipalsi, de l’altra, dels inventaris documentals. La informació d’aquests datasets l’ha generat la mateixa Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura i s’obre amb format reutilitzable perquè, a més de poder ser consultada, es pugui fer servir lliurement per altres usos i finalitats.

Els arxius municipals dels quals es publiquen aquestes dades són els següents:

Aguilar de Segarra, Alpens, Artés, Avià, Avinyó, Avinyonet del Penedès, Begues, Borredà, el Bruc, el Brull, les Cabanyes, Cabrera de Mar, Calders, Calldetenes, Callús, Calonge de Segarra, Campins, Canyelles, Capolat, Castell de l'Areny, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Castellbell i el Vilar, Castellcir, Castellgalí, Castellnou de Bages, Castellolí, Castellví de la Marca, Collsuspina, l’Espunyola, l'Esquirol, l'Estany, Figaró-Montmany, Fígols, Fogars de Montclús, Folgueroles, Fonollosa, Font-rubí, Gaià, Gallifa, Gisclareny, la Granada, Granera, Guardiola de Berguedà, Gurb, La Llacuna, Llinars del Vallès, Lluçà, Malla, Marganell, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Masquefa, Monistrol de Calders, Montclar, Montesquiu, Montmajor, Montmaneu, Muntanyola, Mura, Olesa de Bonesvalls, Olost, Olvan, Orís, Oristà, Orpí, Pacs del Penedès, la Palma de Cervelló, Perafita, el Pla del Penedès, la Pobla de Lillet, el Pont de Vilomara i Rocafort, Pontons, Prats de Lluçanès, els Prats de Rei, Puigdàlber, Rajadell, Roda de Ter, Rubió, Rupit i Pruit, Sagàs, Sallent, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu Sasserra, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Iscle de Vallalta, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí d'Albars, Sant Mateu de Bages, EMD Sant Miquel de Balenyà, Sant Pere Sallavinera, Sant Quirze de Besora, Sant Quirze Safaja, Sant Sadurní d'Osormort, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Torelló, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Fe del Penedès, Santa Maria de Besora, Santa Maria de Merlès, Santa Maria de Miralles, Santa Maria d'Oló, Sobremunt, Sora, Talamanca, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Torrelles de Foix, Ullastrell, Vallbona d'Anoia, Vallcebre, Vallgorguina, Vallromanes, Vilada, Viladecavalls, Vilalba Sasserra, Vilanova de Sau, Vilobí del Penedès i, Viver i Serrateix.

Però es preveu incorporar progressivament els quadres i inventaris dels 163 arxius municipals adherits al Programa de Manteniment de la XAM.

Gràcies a la publicació d’aquestes dades en format obert, estàndard i reutilitzable es compleix el mandat normatiu dels arxius municipals, accés a la informació pública, publicitat activa, transparència i govern obert.  També es garanteix l’accessibilitat dels documents, les dades i la informació dels arxius municipals a qualsevol interessat i es promou la difusió i el reaprofitament d’aquesta informació.

El portal de dades obertes és un catàleg de dades públiques amb què la Diputació vol acostar les dades que produeix o recopila a tots els ciutadans i reutilitzadors (empreses, desenvolupadors, investigadors, estudiants...), perquè puguin consultar-les i reutilitzar-les generant valor social i econòmic.

Oficina de Patrimoni Cultural