L'arxiu festiu de juny: la festa del Timbaler del Bruc

La Festa del Timbaler té el seu origen en els actes organitzats l’any 1908 al Bruc, Igualada i Manresa per commemorar el centenari de les batalles del Bruc, mantenint-se com a festivitat fins als nostres dies únicament en aquesta població.

Le derrotes de les tropes franceses en les batalles dels dies 6 i 14 de juny de 1808 al Bruc van ser les primeres que van patir a la península. Pel seu caràcter èpic i inesperat van esdevenir un símbol de resistència contra l'invasor, contruint-se un relat llegendari de forta exaltació patriòtica on la figura del Timbaler va esdevenir protagonista.

Per la seva forta càrrega simbòlica, des dels inicis la celebració no ha pogut evitar les interpretacions interessades que en cada període històric se li han atribuït. Avui, la festa popular ha evolucionat i s’ha resignificat per abraçar un caire menys bel·ligerant on, més enllà de commemorar els fets bèl·lics, es plantegen com un símbol d’agermanament entre els pobles i pren protagonisme la pau sobre la guerra.

Per descobrir els documents que conservem a l’arxiu i esbrinar més detalls sobre aquesta tradició, us convidem a que consulteu el nostre Arxiu Festiu.