L'arxiu festiu de març: la festa de la Serralavella d'Ullastrell
La proposta de l’Arxiu festiu del mes de març prové d’una antiga tradició que únicament ha perviscut a Ullastrell: la Festa de la Serralavella.
Aquesta ha consistit tradicionalment en la formació de grups de nens que van per les cases del poble a cantar la cançó de la Serralavella per rebre a canvi ous, llaminadures, ametlles i diners. La principal peculiarietat és l’acompanyament del cant amb l’acció de serrar un tronc amb un xerrac, simbolitzant en aquest acte de “serrar la vella” el fet de partir per la meitat la Vella Quaresma.
La Festa de la Serralavella suposava trencar per un dia el rigor de la quaresma marcat pel dejuni i l’abstinència establert fins a la Pasqua. Segons el costumari de Joan Amades, l’origen d’aquesta festivitat adaptada al calendari catòlic és molt antic i pot relacionar-se amb d’altres ritus europeus on es destrueix un ésser imaginari, representant l’expulsió de la mort abans de l’arribada de la primavera i on el serrament recordaria aquesta destrucció dels esperits malèvols i la fi de l’hivern.
Per descobrir els documents que conservem a l’arxiu i esbrinar més detalls sobre aquesta tradició, us convidem a que consulteu el nostre Arxiu Festiu!