L’Arxiu Festiu del mes de juliol: la Festa Major de Santa Margarida i els Monjos

A l’estiu, es troben la majoria de les festes grans dels pobles de Catalunya. Les comarques de la Catalunya Nova són terra de castells, dels diables, del bestiari festiu, dels balls parlats, de la gralla seca. La Festa Major de Santa Margarida i els Monjos n’és un exemple.

La Festa Major dels Monjos es celebra cada any al voltant del 20 de juliol, en honor a Santa Margarida. L’acte del Pa Beneit, la cerimònia més antiga, demana solemnitat a les parelles, concentrades en processó per anar a ofici i oferir el pa o el gra collit.

El matí segueix amb la Cercavila, amb els Bastons, Panderetes, Panderos, Pastorets, Cintes, Picarols, Ball del Foix, Cercolets, Diables, Gegants i Capgrossos, els Grallers i els Serrallongues que s’exhibeixen a l’entrada i a la sortida de l’ofici. Segueix el matí amb l’exhibició de balls folklòrics i les comparses. I finalment, actuació castellera. A la tarda-vespre, balls i al vespre, balls i castell de focs.

Com a darreres incorporacions, des de 1996 hi ha el Ball del Foix, exclusiu dels Monjos, i des del 2008 hi ha la colla d’En Serrallonga de l’Escarabina, un ball parlat de bandolers, amb l’aportació de text i música i d’una coca autòctona de recapta.

Per conèixer més coses sobre aquesta festa a través de la documentació de l’arxiu us convidem a que consulteu el nostre Arxiu Festiu.