L’Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà col·labora en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”

L'Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2004, ha col·laborat en l’exposició “El camí del tren 50 anys després”.

Aquesta exposició és un recorregut visual que documenta l'evolució dels espais per on antigament passava el tren, destacant com han canviat al llarg dels darrers 50 anys, des de l'estació de Cal Vidal (Puig-reig) fins a l'estació de Guardiola de Berguedà.

Fa més de mig segle que el Berguedà es va quedar sense tren. El divendres 30 de juny de 1973 va tenir lloc l’últim trajecte del tren entre Manresa i Cal Rosal. L’any anterior, el 1972, ja s’havia esdevingut el darrer viatge del tren de Guardiola fins a Olvan a causa de la construcció de l’embassament de La Baells.

El ferrocarril del Llobregat va ser una obra impulsada a les darreries del segle XIX pels fabricants de la vora del riu per tal de fer arribar les seves mercaderies a Barcelona. El tancament d’aquesta línia ferroviària va suposar l’inici d’una davallada econòmica que va derivar en una profunda crisi industrial a la comarca del Berguedà, amb algunes derivades que encara perduren.

Les fotografies de l’exposició mostren l'abans i el després dels llocs on la presència del tren era una part fonamental del paisatge i de la vida quotidiana. Amb aquesta obra, es pretén oferir una reflexió sobre la transformació dels espais i la memòria històrica que aquests canvis comporten.

La col·laboració de l’Arxiu Municipal de Guardiola de Berguedà ha consistit en la cessió de fotografies tan del fons municipal com del fons Francesc Falguera per a la materialització de l’exposició.

Aquesta exposició té caràcter itinerant i de moment es va inaugurar, el passat 8 de juny a la biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, amb la intenció que vagi exposant-se en diferents municipis i equipaments culturals de la comarca.