L'Arxiu Municipal de Navàs rep la donació dels fons dels germans Soler Daniel, dos destacats i innovadors mestres de la República

L'Arxiu Municipal de Navàs ha rebut la donació dels fons documentals Jaume Soler i Daniel i Anna Soler i Daniel per part de les senyores Justa, Elisa i Pilar Soler i Reverté, filles i nebodes, respectivament, de Jaume i Anna Soler i Daniel.

Malgrat disposar als seus fons de diversos fons privats, aquesta és la primera donació de documents que rep l’Arxiu Municipal de Navàs, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2007. Amb aquest acte, l’Arxiu Municipal vol iniciar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer els particulars, les entitats i les associacions de Navàs.

Els fons documentals Jaume Soler i Daniel i Anna Soler i Daniel tenen un gran interès per al municipi de Navàs i per a l’ensenyament al nostre país en general, ja que pertanyen a dos reconeguts mestres que al seu moment, especialment durant la Segona República, aplicaren mètodes innovadors en matèria d’ensenyament.

Jaume Soler Daniel, pare de les donants, que ja treballava a les escoles nacionals del poble, fou el director de l'escola del Patronat Sant Jordi. Aquesta escola va obrir el curs 1930-1931. Fou una escola masculina de primera ensenyança, però als adults se’ls feia classes especials i de preparació de batxillerat, i el professor auxiliar feia també classes de música. Utilitzaren mètodes pedagògics avançats al seu moment, ensenyant a partir de l'observació i experimentació dels alumnes, procurant la seva participació activa en l'aprenentatge. L'escola era equipada amb abundant material pedagògic i una nodrida biblioteca. Feien visites a empreses, tan del poble com de fora, i sortides de descoberta de l'entorn i del país. Organitzaven colònies; impartien assignatures com gimnàstica, francès, mecanografia, gramàtica i ortografia catalanes, comerç, solfeig o piano. El 1934 es va organitzar un camp d'experimentació agrícola, en el qual els alumnes cultivaren en unes eres. El curs 1934-1935 elaboraren 6 números d'una revista "El Noi Català" que editaven i imprimien a l'escola i feien també activitats extraescolars. El fons Jaume Soler Daniel inclou molta documentació relacionada tant amb la gestió de totes les activitats d'aquesta època com publicacions de caire docent, i un interessant recull de premsa relacionat amb accions portades a terme en relació al descrit i, més interessant encara, un gran àlbum fotogràfic inèdit que recull gràficament tota aquesta acció en ensenyament. També inclou altres fotografies de la vida del Navàs de l’època captades per ell mateix. Cal puntualitzar que es tracta d'un tipus de fotografia dinàmica, no estàtica, de gent fent coses més que no pas de retrats, i que suposa un testimoni gràfic valuosíssim.

Anna Soler Daniel, tieta de les donants, exercí de mestra a Navàs a la mateixa època però en l'àmbit femení, tot i que es conserva documentació de tota la seva trajectòria com a docent, que inicia el 1907 a Gósol. Oposità a Navàs el 1926, quan passà a ser-ne mestra titular fins a la seva jubilació el 1954. L'institut de Navàs, inaugurat el 1981 portava el seu nom, s’anomenava Institut Municipal de Batxillerat Anna Soler i Daniel, ja que una part dels professors els pagava l'ajuntament. La mestra també s'implicà en l’organització de colònies escolars, i fou durant anys, la directora de les escoles nacionals de Navàs. D'aquest fons destaca la mutualitat d'estalvi que impulsà entre les seves alumnes.

A banda de la documentació de caràcter professional, els dos fons conserven també correspondència personal, algun plec de postals, documentació de generacions anteriors i alguns àlbums personals.