L’Arxiu Municipal de Súria rep una donació de cartells, programes i fotografies d’activitats teatrals

L'Arxiu Municipal de Súria, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2010, ha rebut, per part d’Octavi Graells i Sivila, la donació de tres àlbums que contenen programes, cartells i fotografies de les obres de teatre representades per l’Agrupació Artística de Súria tan a Súria com en altres municipis de Catalunya durant més de 25 anys, així com altra documentació teatral del municipi a partir de 1936 i fins a 1970.

La documentació que contenen aquests àlbums havia estat recollida pel pare del donant, Josep Graells i Oliva (Súria, 1904 - Sant Joan de Vilatorrada, 1986). Josep Graells fou un activista cultural i primer actor i director de teatre amateur de Súria entre les dècades de 1920 i 1960. Havia actuat a Cal Majó, a l’antic Centre Catòlic (plaça Major) i al nou Centre Parroquial. Va promoure un elenc escènic a l’empara de la Societat Coral La Llanterna i també va fundar l’Agrupació Artística de Súria, entitat de la que fou president i a través de la qual impulsà una intensa activitat entre els anys 1945 i 1965 en l’avui desaparegut Teatre Ateneu (equipament que havia existit al carrer Ignasi Abadal, davant l’actual recinte de les piscines). A banda del teatre, tenia afició poètica i havia escrit lletres de cançons de caramelles.

Aquesta documentació resulta d’un interès cabdal per tal de conèixer l’evolució del teatre a Súria, i en gran part a la Catalunya Central, durant les dècades que van de 1930 a 1960, i amplia en gran mesura els fons de programes, cartells i fotografies que sobre el tema ja es conservaven a l’Arxiu Municipal.

Aquesta donació ve a sumar-se a les que l’Arxiu Municipal de Súria ha rebut els darrers anys, entre les quals destaquen les de la fàbrica de Cal Jover, (1911-2008); la del poeta Salvador Perarnau (1910-1995); la de la família Coll-Borrell (1860-1975); el fons fotogràfic de Salvador Vila i Sala i M. Rosa Vers i Peralba, (mitjans de la dècada de 1950 - mitjans de la dècada de 2000); la de l’antic grup de colònies El Corriol (1973-2002); la del Centre d’Esports Súria (1920-2010); la de la Coral Bell Repòs – L’Esplai (1967-2017), el fons Josep Graells i Circuns (1885-2015) i la col·lecció de programes, cartells recordatoris i esqueles donades per la Biblioteca Pública (1942-2019).

Amb aquest acte, l’Arxiu Municipal vol continuar la recuperació i la conservació del patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer els particulars, les entitats i les associacions de Súria.