El fons documental de l’activista polític i social Miquel Blancher Palau ingressa a l’Arxiu Municipal de Granollers

Aquest dimecres, 16 de març, ha tingut lloc a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Granollers la signatura del contracte de donació del Fons Miquel Blancher Palau a l'Arxiu Municipal de Granollers, una documentació que des de l’any 2014 ha custodiat l’Ateneu de Granollers i que ara, d’acord amb la família de Miquel Blancher, ingressa a l’AMGr per posar-se a disposició del públic.

El fons documental l’integren fotografies i 30 carpetes de documents datats entre 1968 i 1982, organitzats per temes que permeten resseguir l’activitat social, política i personal, en els àmbits local i comarcal, de Miquel Blancher. Aquesta setmana es compleixen 35 anys de la mort de qui va ser un dels fundadors de l’Ateneu de Granollers.

A la signatura hi han assisitit, en representació de l’Ateneu, la presidenta, Rosa Maria Murtra; el secretari, Francesc Circuns; Joan Blancher, germà d’en Miquel, en representació de la família; Pep Moret, alcalde de l’Ametlla del Vallès; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, Maria Villegas i l’alcalde, Josep Mayoral.

Amb l’acceptació d’aquesta donació, l’Ajuntament adquireix l’obligació de conservar i custodiar la totalitat dels documents, i de fer-ne el tractament arxivístic per classificar-lo, descriure’l i posar-lo a disposició pública.

Miquel Blancher Palau

Miquel Blancher Palau (Ametlla del Vallès, 21 de desembre de 1947 - Granollers, 17 de març de 1987) va ser una persona inquieta en l’àmbit polític, cultural i personal. Els anys setanta va començar a militar primer al PSAN, a Convergència Socialista, al PSC i, més tard, al PSUC. Membre també de l’Assemblea de Catalunya, va treballar per la recuperació de les llibertats i els drets nacionals.

Primer a l’Ametlla i després a Granollers, a partir de 1978, va participar en nombroses activitats cíviques i culturals durant els anys de la recuperació democràtica. Va ser un dels fundadors de l’Ateneu de Granollers i i va estar implicat en l’AV Granollers Centre; va ser professor de l’Escola Municipal de Treball i gerent del Patronat Municipal de Cultura de l’Ajuntament de Granollers, des d’on va promoure la participació de les entitats, artistes i ciutadania als esdeveniments culturals.

Va participar en la creació de les publicacions de La Pedra de l’Encant, El Gual Permanent i les vetllades poètiques Círcol Bonaventura Carles Aribau. Va ser una persona entusiasta i comunicadora, amb una gran oratòria i capacitat pedagògica.