El fons del mestre Joan Obradors ingressa a l’Arxiu Municipal de Copons

L’Arxiu municipal de Copons ha rebut la donació del mestre Joan Obradors i Ribot que va exercir a l’Escola de Copons entre els anys 1960 i 1998. Quatre dècades de docència que va compartir amb la seva dona, la també mestra Vicenta Alumbreros Ruiz, als quals el poble va fer un sentit homenatge en l’any de la seva jubilació. El matrimoni va residir durant anys a un edifici del s. XVIII al carrer Vilanova que acabaria sent denominat popularment com Cal Mestre. Joan Obradors, a més de la seva docència al poble va ser impulsor i President de l’Associació UNESCO d’Igualada, membre de la FOCIR i organitzador del Certamen de Cinema Amateur Ciutat d’Igualada. El passat 9 de juny de 2020 va morir als 84 anys, deixant un llegat pedagògic i cultural indiscutible per la vila de Copons.

El fons, donat dins d’una gran maleta vermella per la filla Elisenda Obradors, ocupa unes 9 capses en uns 1,5 metres lineals aproximats. La documentació, agrupada en molts diversos formats i suports, té un elevat grau d’importància i d’interès pel municipi. En una primera ordenació, destaquen els records personals que Obradors va recopilar sobre Copons, alguns dels materials pedagògics utilitzats a les aules, treballs de l’alumnat i un ampli recull fotogràfic amb centenars d’imatges de múltiples activitats escolars. Per altra banda, també són rellevants els documents relatius a la seva vessant cinematogràfica.

En els propers mesos, s’efectuaran les tasques de tractament arxivístic del fons per organitzar-lo, classificar-lo, descriure’l, preservar-lo i posar-lo a disposició pública. Des de l’Arxiu Municipal agraïm aquesta valuosa donació que contribueix a continuar la tasca per recuperar, conservar i enriquir el patrimoni documental del municipi, animant a qualsevol persona o entitat a fer arribar la documentació local perquè pugui ser custodiada al servei d’arxiu de l’Ajuntament de Copons.

L'Arxiu Municipal de Copons forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona des de l'any 2006.

1
Grups de treball:
Arxivers de manteniment