L’Arxiu Municipal de les Masies de Voltregà col·labora en el programa “Quanta guerra !” de Televisió de Catalunya

L’Arxiu Municipal de les Masies de Voltregà, que forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona des de l’any 2006, ha col·laborat en la gravació d’un dels capítols de “Quanta guerra!”, un docutainment de divulgació històrica sobre la Guerra Civil en el qual, més de 80 anys després, nets i netes reivindiquen la generació d’uns avis que van haver de sacrificar-ho tot somiant un futur millor per als seus descendents.

El programa “Quanta guerra!” (tv3.cat/quanta-guerra), que ja porta dos capítols emesos, és una producció de TV3, amb la col·laboració del Departament de Justícia - Direcció General de la Memòria Democràtica, presentat pel periodista, guionista i escriptor Eloi Vila, el qual és el motor de la recerca de totes les històries. Ell, a partir del que sap inicialment el net o neta protagonista, s’encarrega d’investigar, documentar-se i descobrir tot allò que la família desconeix; aquella història familiar que sempre ha estat envoltada de misteri i de la qual només se saben alguns fragments aïllats.

L'Arxiu Municipal de les Masies de Voltregà ha col·laborat en el capítol on el protagonista és l’humorista Peyu, i s’emetrà dimecres vinent, dia 28. En aquest capítol es recupera la història de l’avi Esteve, quan el van cridar a files tenia 24 anys i pràcticament no havia sortit mai de les Masies de Voltregà. El 1938 li va tocar travessar l’Ebre i gairebé es va ofegar. Va passar tanta por que, durant la retirada, va preferir entregar-se a l’enemic que tornar a ficar-se a l’aigua. Va sobreviure, però encara li quedaven molts perills per esquivar. Què li va passar ? On va ser abans de tornar a casa ?

Tot plegat ens ofereix una història que ajuda a conèixer un passat individual però, al final, serveix sobretot per fer un gran exercici de memòria col·lectiva.