Fons Centre d'Esports Súria

1- ÀREA D'IDENTIFICACIÓ

 

1.1. Codi de referència

08274.309.00.00.00.00.

1.2. Nivell de descripció

Fons

1.3. Títol

Centre d'Esports Súria

1.4.1. Data inici

1920

1.4.2. Data final

2010

1.4.3. Comentari a data

Inclou documentació indatada

1.5. Resum de tipus de volums i suports

1'08 m (9 UI)

96 unitats de descripció

Paper

2- ÀREA DE CONTEXT

 

2.1. Nom del productor

Centre d'Esports Súria

2.2. Història del productor

El Centre d'Esports Súria és el segon club més antic de la comarca del Bages, només per darrere del CE Manresa i és l'entitat esportiva més antiga de la població. El club va ser fundat el 1911; els seus colors són el blanc i el negre i juga els seus partits al camp municipal de la Riera de Tordell.

L'adopció del color blanc-i-negre té un origen històric. Des de finals del segle XIX Súria disposava de dues societats recreatives, que popularment es coneixien com Els Blancs i Els Negres. Cadascuna tenia una seu social, organitzaven festes, balls i saraus i entre elles hi havia una rivalitat molt notable. Sovint aquestes diferències havien arribat a crear problemes de convivència veïnal. Amb l’arribada del futbol, i en els passos cap a la creació d’una nova societat de caire esportiu, es va aconseguir sumar i unificar ambients i esforços, i que la millora de relacions entre els dos colors, el blanc i el negre, es visqués també com a un signe de concòrdia local.

El club va ser campió de Catalunya de 3a categoria les temporada 1925-26 i 1927-28. A la dècada dels anys 40 va formar-se al club surienc qui seria un dels millors jugadors de la història del Barça: Estanislau Basora. Va arribar al club blanc-i-negre molt jove i va ser traspassat al Manresa, d'on després passaria al Barça. El club va viure les seves etapes més brillants els anys 1984-88 i 1990-93, on jugà a la categoria de primera regional. L'any 2010 estrenà la gespa artificial al camp municipal de futbol de la Riera de Tordell. El 2011 va celebrar el seu centenari, moment en que es va compondre l’Himne del Centre d’Esports Súria.

2.3. Història arxivística

El fons ingressà a l’Arxiu Municipal per donació dels responsables del club l’any 2017. Posteriorment el fons fou ordenat, classificat i inventariat.  

2.4. Dades d'ingrés

El fons ingressa el 2017.

3- ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA

 

3.1. Abast i contingut

El fons està format per la documentació pròpia generada de la gestió del club. Inclou correspondència, relacions d’equips, llistats de socis, classificacions, fitxes federatives, entrades, carnets de socis, documentació de caràcter federatiu, programes, documentació de caràcter comptable i fotografies.

3.2. Avaluació, tria i eliminació

No se n’ha fet cap procés. Cap document no pot ser eliminat si no se segueix la normativa establerta per la Generalitat de Catalunya.

3.3. Increments

No se’n preveuen

3.4. Sistema d'organització

El fons està organitzat segons un quadre de classificació específic elaborat i desenvolupat per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

4- ÀREA DE CONDICIONS D'ACCÉS i ÚS

 

4.1. Condicions d'accés

La documentació és de lliure accés, seguint els procediments organitzativament establerts, llevat d'algunes sèries que contenen dades considerades sensibles d'especial protecció segons la legislació vigent.

4.2. Condicions de reproducció

La documentació és reproduïble, seguint els procediments organitzativament establerts, llevat d'algunes sèries que contenen dades considerades sensibles d'especial protecció segons la legislació vigent.

4.5. Instruments de descripció

La descripció s’ha realitzat amb el programa GIAM:

5- DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

 

5.1. Documentació relacionada

Documentació del fons municipal relativa al Centre d'Esports Súria.

6- ÀREA DE NOTES

 

6.1. Notes

-

7- ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

 

7.1. Autoria i dates

Data de creació: 2023

Autoria: Albert Rumbo i Soler

7.1.2. Data de descripció

Data última revisió: 2023/04/19 Albert Rumbo i Soler

7.3.1. Regles i convencions

Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxiu i Associació d’Arxivers de Catalunya, Barcelona; 2006.