Presentació de la Guia de Fons de l'Arxiu de Terrassa

El dimarts 11 de juny, en motiu de la commemoració del Dia Internacional dels Arxius, l'Arxiu de Terrassa presenta la Guia dels Fons documentals en format e-book i en format paper.

La Guia de Fons de l'Arxiu presenta un total de 177 fons documentals i 6 col·leccions les més significatives dels nostres arxius, que abasten un arc cronològic des de mitjans segle IX fins a l'actualitat i amb una descripció sistematitzada i clara dels seus continguts.

Aquesta Guia de fons documentals és un instrument cabdal per a explicar de manera entenedora i sistemàtica el contingut dels arxius, la documentació que s'hi conserva, com ha estat tractada i preservada durant molts anys, per tal que avui pugui ser preservada, accessible, i consultable per a qualsevol ciutadà.

Aquesta guia també és el resultat del treball de molts arxivers i arxiveres que han treballat als arxius de Terrassa, els darrers 35 anys, i que amb el seu esforç s'ha anat completant la descripció dels seus fons documentals, seguint la norma catalana (NODAC).

La Guia es presenta en dos formats; el tradicional una publicació en paper, que és el número 5 de la Col·lecció Joan Arnella de l'Arxiu Municipal i que ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona. Es una publicació de 221 pàgines, format DIN A4, profusament il·lustrades amb fotografies i imatges dels documents que formen part de l'Arxiu.

L'altre format és en e-book per Ipad, que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb una empresa terrassenca de publicacions digitals, i que ens ha permès una editar una guia multimèdia, amb galeries d'imategs, vídeos explicatius, veu i una gran quantitat de

L'altre format és en e-book per Ipad, que ha estat possible gràcies a la col·laboració amb una empresa terrassenca de publicacions digitals, i que ens ha permès una editar una guia multimèdia, amb galeries d’imatges, vídeos explicatius, veu i una gran quantitat de possibilitats visuals que fan que al guia sigui molt més atractiva.

La gran innovació de la Guia e-book és que permet l'actualització de la guia de manera permanent a un cost molt assequible, és a dir afegir, modificar, ampliar i millorar els continguts de la Guia de Fons, serà una tasca relativament senzilla i ràpida. Encara no l'hem presentada en societat i ja estem pensant amb l'actualització dels continguts.

Aquesta eina de consulta és un bon exercici de síntesi de la informació, que contenen els nostres arxius, de transparència i és signe de la maduresa que han assolit els arxius de Terrassa.