Inaugurem l'exposició virtual L'Obra de la Mancomunitat als municipis

Et presentem l’exposició virtual que porta per títol L’Obra de la Mancomunitat de Catalunya als municipis formada per 107 documents d'arxiu a l'entorn de les accions realitzades per la Mancomunitat de Catalunya ara fa cent anys al territori de la província de Barcelona, procedents de 28 arxius municipals.

Amb aquesta mostra pretenem posar a l'abast de tothom, interessats, investigadors i ciutadans en general els documents d'arxius municipals petits, de poblacions menors de 10.000 habitants que són gestionats pels arxivers itinerants del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals que coordina l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Els documents seleccionats fan referència a diversos àmbits d’actuació de la Mancomunitat que són: Agricultura, Aigua, Beneficència i Sanitat, Carreteres i Camins, Cultura, Enllumenat, Ensenyament, Ferrocarrils, Formació, Gas, Hisenda, Obres particulars, Política social, Presidència i Telèfons.

La mostra s'estructura amb una presentació de l'Oficina de Patrimoni Cultural i una contextualització històrica del tema per part d'un especialista, acompanyades d'una galeria d'imatges de documents identificats amb els quinze àmbits d’actuació esmentats i un mapa de localització.

Amb una clara voluntat de divulgació, es pretén apropar el contingut del patrimoni documental local a la societat i contribuir a suscitar l'interès necessari per conèixer-lo millor i, si escau, investigar-lo.

Per últim, es vol evidenciar una vegada més que la correcta gestió dels arxius municipals encara que sigui d’ajuntaments considerats "petits" facilita la conservació i possibilita com en aquesta mostra la difusió d'un patrimoni cultural d'alt valor històric, a voltes no prou conegut.

L’enllaç a l’exposició és: http://www.diba.cat/web/exposicio-mancomunitat-als-municipis/tema

Oficina de Patrimoni Cultural

Abril 2014

2 comentaris

Zamora Escala, Jaume Enric

Moltes gràcies Granollers, com ja sabeu portem temps treballant amb els ajuntaments "petits" a través del Programa de Manteniment de la XAM, ara ja a 136 arxius i seguirem treballant amb ganes per fer-los més visibles !

Jaume

Casanovas Palou, Laura

Des de Granollers us volem felicitar pel resultat de l'exposició virtual i per l'esforç abocat per visualitzar el patrimoni dels arxius "petits".

Roser