Cinc ajuntaments de la XAM inicien els treballs per preservar la seva documentació digital

La correcta gestió i conservació dels documents, en qualsevol format i suport, per part de les administracions públiques en general i dels Ajuntaments, en particular, és un aspecte essencial en l’exercici de les seves competències i funcions.

En l’actual context de la societat digital i d’acord amb la legislació vigent d’àmbit estatal i europeu, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va realitzar amb l’empresa noruega piql una prova pilot de preservació de documentació municipal a llarg termini, a l’Ajuntament de Llinars del Vallès -adherit al Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals-, entre els anys 2017 i 2018.

El projecte consisteix en aplicar la tecnologia piql, que es tradueix en fixar en una pel·lícula de polièster de 35 mm, dades estructurades i documents municipals digitals amb l’objectiu final de garantir-ne la seva preservació i accés a llarg termini, al voltant de 500 anys.

Els documents municipals digitals seleccionats són custodiats per l’Arxiu Municipal i són considerats essencials i d’obligada conservació permanent per a l’Ajuntament, d’acord amb el seus valors històrics i culturals, com per exemple, les actes del ple municipal.

En el marc de la Xarxa d’Arxius Municipals, aquesta experiència es va valorar molt positivament i, aleshores, es va considerar oportú estendre aquesta prova pilot a cinc ajuntaments més de la Xarxa, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

Aquests cinc ajuntaments són Gurb, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Pere de Vilamajor, Sant Feliu de Codines i Vacarisses, dels quals s’han seleccionat diversos documents en diferents formats i suports, en text, en imatge, en vídeo i àudio.

L’obtenció de les dades i documents és realitzada en els mateixos ajuntaments per part de l’empresa piql. A continuació, els treballs de processament, fixació i revelat en una pel·lícula s’efectuen en uns laboratoris de l’empresa a Noruega. I es preveu la seva finalització durant el mes de juliol.

Amb aquesta experiència innovadora, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, en el marc de la Xarxa d’Arxius Municipals, es planteja avançar i experimentar en la cerca de solucions en la preservació dels documents municipals, a llarg termini, tema de gran debat en el paradigma de la societat digital.

Oficina de Patrimoni Cultural