L'Arxiu Municipal de Cercs rep la donació del fons de la família Musoll

L'Arxiu Municipal de Cercs ha rebut la donació del fons de la família Musoll, un fons que conté documentació de caràcter personal, laboral, empresarial i municipal datable entre mitjan segle XVIII i mitjan sege XX.

La donació, d’un alt valor històric i cultural per al municipi de Cercs, ha estat realitzada per aquesta família cercorina alguns avantpassats de la qual havien estat secretaris de l'Ajuntament, mestres de l'escola i havien regentat un negoci a la població.

El “Fons Família Musoll” inclou documentació de caràcter municipal, tant de l'antic municipi de La Baells com de Cercs (bàsicament pressupostos, factures i altra documentació de caràcter comptable); documentació empresarial (sobretot relacions de clients i comptes de la botiga familiar); documentació professional (relacionada amb la feina de mestre d'un membre de la família) i documentació de caire familiar i personal. Destaquen, entre altres, actes i protocols notarials del segle XVIII, llistats de cases i veïns de finals del segle XIX, llibretes amb treballs i redaccions dels alumnes de l'escola del tombant del segle XX i documentació comptable de La Baells de mitjan segle XIX. El fet que la documentació de l'Arxiu Municipal desaparegués durant la Guerra Civil i que només es conservin documents esparsos anteriors a 1936 incrementa la importància d'aquest fons documental.

Properament s'inciaran els treballs d'organització, descripció i inventari per tal de posar la documentació a consulta pública.

Amb la donació d'aquest fons, l'Arxiu Municipal de Cercs continua amb la seva tasca de recuperar i conservar el patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer persones particulars i entitats de la vila o vinculades a ella.

Aquesta important donació s'afegeix a les que l'Arxiu Municipal de Cercs ha rebut en els darrers anys. Entre aquestes donacions destaquen la del Club de Futbol Sant Salvador; la de la colla de Diables “Dimonis de Cercs”; la de l’Esbart del Roser; la de l’arquitecte Jordi Viola i Garriga, que permet documentar el naixement del nou poble de Sant Jordi amb motiu de la construcció de l’embassament de La Baells; la del senyor Antonio Egea i Fernández, que inclou 350 dvds amb actes del municipi; la dels germans Calonge Forés, que inclou filmacions antigues del municipi; la del senyor Climent Vilella Capallera, que inclou imatges que testimonien el naixement del pantà de La Baells; la de l’Associació de Dones Pont de Rabentí i la de l'Associació Musical "Sense Vergonya".

L'Arxiu Municipal de Cercs forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona des de l'any 2004.