L'Arxiu Municipal de Cercs rep la donació d'una filmació que testimonia el naixement del pantà de La Baells

L'Arxiu Municipal de Cercs ha rebut la donació d'una filmació que mostra com es va anar omplint el pantà de La Baells, a partir de l'any 1976, a la vegada que sota les seves aigües anava desapareixent l'antic poble de Sant Salvador de la Vedella.

La donació, d’un alt valor cultural per al municipi de Cercs, ha estat realitzada per Climent Vilella Capallera, gràcies a la intermediació de Josep Ramon López Asencio. Es tracta d'una filmació realitzada a la segona meitat de la dècada de 1970 pel propi Climent Vilella. Aquesta gravació permet documentar els primers mesos de funcionament del pantà de La Baells i els darrers dies de vida del nucli de Sant Salvador, que actualment resta negat sota les aigües del pantà.

Amb aquesta donació, l'Arxiu Municipal de Cercs continua amb la seva tasca de recuperar i conservar el patrimoni documental del municipi a través de les donacions de fons que puguin fer persones particulars i entitats de la vila o vinculades a ella.

Aquesta important donació s'afegeix a les que l'Arxiu Municipal de Cercs ha rebut en els darrers anys. Entre aquestes donacions destaquen la del Club de Futbol Sant Salvador, la de la colla de Diables “Dimonis de Cercs”, la de l’Esbart del Roser, la de l’arquitecte Jordi Viola i Garriga, que permet documentar el naixement del nou poble de Sant Jordi amb motiu de la construcció de l’embassament de La Baells, la del senyor Antonio Egea i Fernández, que inclou 350 dvds amb actes del municipi, i la dels germans Calonge Forés, que inclou filmacions antigues del municipi.

L'Arxiu Municipal de Cercs forma part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona des de l'any 2004.