Reforcem l’assessorament en la preservació del patrimoni documental dels arxius del Programa de Manteniment de la Xarxa d’Arxius Municipals

L’any 2018, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vàrem engegar una línia de treball centrada en les activitats de conservació-restauració per tal de reforçar el suport en la preservació del patrimoni documental dels arxius que formen part del Programa de Manteniment de la Xarxa d'Arxius Municipals.

Els objectius d’aquesta línia de treball es basen en donar més servei tècnic d’assessorament i establir una política d’intervenció de conservació més acurada a les necessitats dels arxius dels municipis de menys de 10.000 habitants. Així mateix, poder tenir una valoració global actualitzada de l’estat de conservació dels fons documentals i planificar accions concretes per aconseguir millores en matèria de conservació.

Actualment, el Programa de Manteniment el formen 158 arxius municipals i compta amb el suport directe de l’equip de nou arxivers itinerants i una conservadora-restauradora del Laboratori de conservació-restauració de l’OPC. També, si coincideix en el temps, hi ha la participació de les alumnes en pràctiques de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya o de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Davant el gran nombre d’arxius i perquè el propòsit sigui assolible, s’actua prioritzant les sèries de més valor documental, documents més consultables o anteriors al s. XIX i que també s’han contemplat al programa de digitalització. Les revisions als dipòsits, són les que ens permeten identificar els documents en risc, detectar les urgències, realitzar un diagnòstic i estudiar les millores que es poden tirar endavant en un futur a curt i mitjà termini. També, es procura realitzar petites actuacions o intervencions de certa urgència in situ.

En els darrers anys, s’han dut a terme revisions i actuacions a arxius com els dels municipis de Masquefa, Sant Feliu de Codines, Prats de Lluçanès, Sant Pere de Vilamajor, Capolat, Vacarisses, l’Estany, Olèrdola, entre altres. I durant aquest any, hem pogut actuar als arxius municipals d’Orpí, Granera, Les Masies de Voltregà, Olesa de Bonesvalls i Sant Hipòlit de Voltregà.

Aquest mes de juliol continuarem amb els arxius de Begues, Castellví de la Marca i La Granada.