Breu crònica de les 17es Jornades d’Imatge i Recerca a Girona

Els passats dies 17 i 18 de novembre es van celebrar al Palau de Congressos de Girona les Jornades d’Imatge i Recerca Antoni Varés, organitzades per l’Arxiu Municipal de Girona, i que enguany arriben a la seva dissetena edició. Es tracta d’unes jornades de referència pels especialistes en gestió de fotografies i audiovisuals en l’àmbit patrimonial.

El tema estrella de les jornades va ser la aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial a la descripció, conservació i explotació dels fons fotogràfics i audiovisuals. Però, sense cap mena de dubte, una de les millors ponències va ser la que va anar a càrrec de Brecht Declercq, gerent de digitalització i adquisició de Meemmo (Institut Flamec pels Arxius), el qual va presentar el projecte de coordinació de la digitalització i emmagatzematge de fons audiovisuals procedents de diverses entitats culturals, ràdios, televisions, etc... i que lideren des de la seva institució. Podeu consultar les diapositives de la seva presentació al següent enllaç

Pel que fa a la gestió diària dels arxius d’imatge, i de molt interès per tots els arxivers que treballem en l’àmbit municipal, una de les ponències més interessants va ser la dels advocats Josep i Ariadna Matas, on van fer un repàs actualitzat de la legislació sobre propietat intel·lectual i dret a la pròpia imatge, fent especial esment a la Directiva (UE) 2019/790 del Parlament d’Europa i del Consell del 17 d’abril de 2019.

Divendres per la tarda es va dedicar a l’exposició de comunicacions i experiències. Des de l’Oficina de Patrimoni Cultural vam presentar la metodologia de treball dels arxivers itinerants del Programa de Manteniment i alguns exemples destacats de què s’ha fet amb fotografia en alguns del 160 municipis que formen part del Programa.

Pròximament, podreu consultar les actes de les jornades a l’enllaç.