L’Arxiu Municipal de Súria s’adhereix a la celebració commemorativa del poeta Salvador Perarnau i Canal amb la publicació de l’inventari del seu fons

Els darrers dos anys, la vila de Súria ha homenatjat qui l’any 1995 en fou nomenat Fill Predilecte, el poeta i intel·lectual Salvador Perarnau i Canal amb motiu del 125è aniversari del seu naixement (13 de desembre de 2020) i del 50è aniversari de la seva mort (9 de gener de 2021). Durant aquest temps, l’Ajuntament de Súria, la Comissió organitzadora i entitats de la població han programat tot d’actes commemoratius i accions per a difondre’n la memòria i aprofundir en el coneixement de la seva personalitat.

És en aquest marc que l’Arxiu Municipal de Súria s’ha volgut sumar als actes de celebració amb la publicació de l’inventari del fons del poeta que es troba dipositat en aquest arxiu. Podeu accedir al mateix a través del següent enllaç: https://xam.diba.cat/wiki/fons-salvador-perarnau-canal

Salvador Perarnau i Canal (Súria, 13 de desembre de 1895 – 9 de gener de 1971) ingressà al seminari de Vic, a l'edat de 10 anys, i hi estudia Humanitat i Filosofia durant 8 anys. Aprengué a fons el grec i el llatí i va llegir els clàssics en la seva pròpia llengua. Als 21 anys entrà d'empleat en una companyia d'assegurances de Manresa, i un temps després com sots-arxiver de l'Arxiu de Manresa. Als 23 anys passà a residir a Barcelona, on contactà amb els ambients literaris. L'any 1929 conegué a la que seria la seva esposa, Benvinguda Coll i Borrell, professora de piano, cant i dansa, amb qui es casaria l'any 1932. Participà en molts certàmens literaris i en els Jocs Florals de Barcelona de 1929, va guanyar l'Englantina d'or amb el poema L'Hereu de les muntanyes. En els de 1935, obtenia la Flor Natural amb Mimosa, flor de febrer. Durant la República fou funcionari de la Generalitat de Catalunya i en acabar la guerra civil, s'hagué d'exiliar a França. Retornà a Catalunya l'any 1948, treballant com a professor de francès, llatí i grec. En els Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a París l'any de 1965 fou premiat amb la Viola d'Or amb el poema Oració. Havent obtingut els tres premis ordinaris, fou proclamat Mestre en Gai Saber. El 1966 Súria li va dedicar un gran i càlid homenatge popular. Passà a viure, a partir d'aleshores, a la seva vila natal, on morí a l'edat de 75 anys, el 9 de gener de 1971.

Perarnau té publicats una quinzena de llibres i infinitat de col·laboracions literàries en vers i en prosa, a diferents diaris, setmanaris i revistes de l’època a tot el país. Fou un notable conferenciant i rellevant activista que, fora de l’àmbit local, és encara força desconegut. De manera pòstuma, la seva obra i la seva personalitat es va recuperant i divulgant progressivament.