L’Arxiu Municipal de Granollers evoca la fàbrica Roca Umbert coincidint amb la inauguració de la Tèrmica

Aquest mes la Tèrmica de Roca Umbert de Granollers -la instal·lació que proveïa d’electricitat la fàbrica– reobre les portes com a nou espai d’interpretació de l’energia, un projecte de museïtzació en el qual ha col·laborat l’Arxiu Municipal amb la recerca i cessió de documents. És un bon moment, doncs, per recordar la història d’aquesta fàbrica tèxtil, tota una institució i un referent per a generacions de granollerins i granollerines.

Així, la nova exposició de l’Arxiu evoca el passat de Roca Umbert a través de fotografies d’entre els anys trenta i noranta. Fundada per Josep Umbert i Ventura l’any 1871 a Sant Feliu de Codines, el 1904 es va començar a construir la fàbrica al c. Enric Prat de la Riba i es va anar ampliant a mesura que augmentava la producció tèxtil. L’exposició mostra imatges del final de la Guerra Civil, quan va ser parcialment destruïda i cremada -després de ser col·lectivitzada amb el nom d’Espartacus durant la guerra-; de la dècada dels cinquanta, amb vistes aèries que permeten veure l’espai que ocupava, i de l’interior, com ara la nau dels aprestos amb les màquines plegadores i les peces de roba; dels seixanta, amb tota la rastellera de telers d’on sortien grans quantitats de teixits amb els quals es produïen productes com ara bates, jocs de taula, llençols, roba texana...; dels setanta, amb imatges de la vaga dels treballadors en protesta pel tancament; i de principis dels noranta, quan Roca Umbert aturava l’activitat de manera definitiva. 

L’exposició es complementa amb més fotografies projectades en pantalla, amb vistes del complex industrial en diferents èpoques i dels treballadors i treballadors que l’han fet funcionar al llarg dels anys. La mostra «Evocant la fàbrica Roca Umbert» es podrà visitar al vestíbul de l’Ajuntament (Porxada, 6) partir de l’1 de desembre fins a l’1 de març, de dilluns a divendres, de 9 del matí a 8 del vespre (caps de setmana i festius de desembre, dies 2 i 3, 6, 8, 9 i 10, 16 i 17, 23 i 30: de 17 a 20 h / dies 24 i 31: de 10 a 13 h / tancat: dies 25 i 26 de desembre, i 1 de gener). Més informació, aquí

Document del Mes i noves fonts orals del projecte “Les veus de la fàbrica”

El Document del Mes també fa memòria d’un element històric de la fàbrica, com és un mostrari de fils de Roca Umbert de les dècades dels 70-80, agrupats per colors i gammes,  el mateix que ha inspirat l’artista Berni Puig a l’hora de pintar un mural en una façana de la fàbrica.

A més, la propera tertúlia de l’Arxiu, titulada “Quan la fàbrica Roca Umbert treia fum” (11 de desembre, 17.30 h, Can Jonch), comptarà amb antics treballadors que l’any passat van explicar el seu testimoni en unes entrevistes fetes per Roca Umbert que ara s’integren al projecte de Fonts Orals “Les veus de la fàbrica”.